Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Bättre förutsättningar till högskoleprov för den som inte har provresultat

Bättre förutsättningar till högskoleprov för den som inte har provresultat

Publicerat av: Redaktionen

Högskoleprovet är viktigt.

Regeringen kommer idag att fatta beslut som ger ansvariga myndigheter möjlighet att anordna högskoleprovet för en begränsad krets provdeltagare, om det behövs av smittskyddsskäl.

Bättre förutsättningar till högskoleprov för den som inte har provresultat

Det betyder att ansvarig myndighet Universitets- och högskolerådet kan begränsa kretsen av provdeltagare så att endast de som inte har ett högskoleprovsresultat sedan tidigare får skriva provet. På det sättet blir det lättare att skapa förutsättningar att genomföra provet i det fall det inte går att genomföra provet på grund av smittläget.

Till följd av coronapandemin och det aktuella smittläget har Universitets- och högskolerådet (UHR) ställt in högskoleprovet under våren och hösten 2020. Tillsammans med lärosätena som genomför provet har myndigheten kommit fram till att det inte är möjligt att genomföra högskoleprovet utan att riskera en ökad smittspridning. Nu får UHR möjlighet att för ett visst provtillfälle besluta att endast de som inte redan har ett giltigt provresultat får delta i högskoleprovet, om det behövs av smittskyddsskäl.

– Det är viktigt för mig och regeringen att högskoleprovet kan hållas, men vi är fortfarande i en pågående pandemi och det måste kunna ordnas på ett smittsäkert sätt.

Med denna lösning kan UHR begränsa antalet deltagare och därmed göra det möjligt för den som inte har ett giltigt provresultat att kunna skriva provet. Det är dock de ansvariga myndigheterna som måste bedöma när provet kan genomföras smittsäkert, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Regeringen har nyligen gett UHR i uppdrag att ta fram fler högskoleprov för att fler provtillfällen ska kunna anordnas under våren, och för att minst tre högskoleprov per kalenderår ska finnas tillgängliga under åren 2021–2023. För att ge fler personer ett giltigt resultat på högskoleprovet och därmed få möjlighet att komma in på en högskoleutbildning under våren 2021 har regeringen förlängt giltigheten för resultat på högskoleprovet från 5 till 8 år, och den nya giltighetstiden på provresultat gäller tills vidare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>