Ännu en gång ökar smittan av covid-19 i Västerbottens län.
215 personer testades positivt för viruset under föregående vecka.
Det är en kraftig ökning i Skellefteåområdet men även i Umeåområdet. Vaccinationer sker nu på studietid i delar av länet och vaccinationstäckningen är som lägst bland personer mellan 18 och 29 år.
– Pandemin är inte över, jag vill ge ytterligare en uppmaning till alla som är 16 år och äldre att vaccinera sig och även påminna om vikten att ta dos två. En dos räcker inte. Det finns gott om tider att boka i hela länet, säger regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Han fortsätter:
– Nu har vi vaccinerat över 80 procent i samtliga åldersgrupper med en första dos. Målet är att komma upp över 90 procent i alla åldersgrupper och dit har vi redan nått i alla åldersgrupper från 40 år. Lägst vaccinationstäckning har vi hos personer mellan 18 och 29 år i länet.
Smittläget i Västerbottens län vecka 36
Sammanlagt analyserades 8 969 prover och av dessa visade 2, 4 procent på ett positivt resultat. Det är fortsatt flest fall i åldersgruppen 10 till 19 år och smittan sker huvudsakligen i sociala sammanhang, fritidsaktiviteter, skola och inom familjer och hushåll.
Det är en kraftig ökning i Skellefteåomådet som stod för 123 av de sammanlagt 215 positiva fallen. I Umeå testades 86 personer positivt, 3 personer i södra Lappland och 3 personer som är folkbokförda utanför länet.
– Vi ser också att smittan sprids mest i yngre åldrar, tidigare var den största smittspridningen bland personer mellan 19 och 39 år men nu har vi två veckor på rad sett att smittan är som störst bland tonåringar och de mellan 10 och 19 år, berättar Stephan Stenmark.
Det är fortsatt viktigt att fortsätta följa de nationella rekommendationerna och testa sig vid symtom.
Satsning mot unga i Skellefteå
Från och med den 15 september kommer Skellefteå kommun i samarbete med Region Västerbotten att erbjuda vaccination till elever på gymnasieskolor. Det gäller både kommunala och privata gymnasieskolor.
Vaccinationen kommer att ske under skoltid på Anderstorg och utförs av personal från regionens hälsocentraler. Bussar kommer att köras mellan skolor och vaccinationsmottagningen för de elever som inte har egna transportmedel. På plats kommer vaccinationspersonal och skolsköterskor finnas.
– Vaccinationen utförs i samarbete mellan regionen och Skellefteå kommun för att öka vaccinationstäckningen. Vi har avsatt dagar från den 15 september till slutet av månaden för att kunna erbjuda så många intresserade vaccination som möjligt. Förutom gymnasieskolorna kommer även studenter från SFI och Vux erbjudas vaccination, säger Peter Bergman, verksamhetschef närsjukvård Skellefteå.
Att öka vaccinationstäckningen bland just de yngre i befolkningen är av största vikt för att minska smittspridningen.
– Att kunna samverka och erbjuda det här alternativet för våra unga i kommunen känns fantastiskt, det är ett fint samarbete som gjorts och nu hoppas vi att så många som möjligt tar chansen och kommer och vaccinerar sig, säger Peter Bergman.
Vaccinering i Lycksele kommun
Även i Lycksele erbjuder Medicinkonsulten och Stenbergska hälsocentralen drop-in-vaccinering för elever.
– Torsdagen den 9 september vaccinerades drygt 30 elever och vaccineringarna fortsätter idag. Vi har fått bra feedback från ledningen på Tannbergsskolan och det var en chansning från vår sida då det är svårt att veta hur många som kommer på drop-in vaccineringar. Men det föll väl ut, berättar Elisabeth Björnsdotter, avdelningschef på Medicinkonsulten.
– Vi tar till olika knep för att kunna tillgängliggöra vaccin för alla. Vaccinationen i Skellefteå, Lycksele och campus på Umeå universitet är tre goda exempel där vi erbjuder frivillig drop-in för grupper som ännu inte bokat sin vaccintid, avslutar Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.