Examensgraden minskar när fler studerar på distans
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Examensgraden är lägre när fler studerar på distans

Examensgraden är lägre när fler studerar på distans

Publicerat av: Redaktionen

Fler än någonsin examinerades från ett yrkeshögskoleprogram 2021.

Samtidigt sjunker examensgraden.

Den ökade andelen distansutbildning antas vara en av orsakerna. ”Förändringen är väntad med tanke på att fler läser på distans”, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Totalt examinerades 19 750 från yrkeshögskoleutbildningar under 2021. Det är en ökning med 15 procent jämfört med 2020. Antalet män ökade mest med 20 procent medan kvinnorna ökade med 11 procent.

Den totala examensgraden var 69,7 procent 2021, vilket kan jämföras med 72,1 procent för 2020. Kvinnors examensgrad minskade från 76,3 procent till 74,2 procent, medan examensgraden för män minskade från 66,8 till 64,3 procent.

Examensgraden minskar när fler studerar på distans

Distansutbildning ger många fördelar avseende rekrytering och flexibilitet men en av nackdelarna är att examensgraden är lägre. Foto: Scandinav

– Det finns många fördelar med distansutbildning, inte minst när det kommer till flexibiliteten för de studerande och yrkeshögskolornas möjligheter att rekrytera studerande oavsett var i landet de bor.

-Nackdelen är att distansutbildning har lägre examensgrad än bundna utbildningar och i takt med att allt fler läser på distans har examensgraden sjunkit, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

För distansutbildningar minskade examensgraden från 62,6 procent år 2020 till 61,5 procent år 2021. Examensgraden för bundna utbildningar minskade från 75,2 till 72,8 procent. Andelen som läst på distansutbildningar med avslut under år 2021 ökade från 24 till 28 procent jämfört med föregående år. Under pandemin har även de bundna utbildningarna haft distansundervisning.

Även det förändrade utbildningsutbudet har påverkat examensgraden. Det finns stora skillnader mellan utbildningsområden. Bland de fem största utbildningsområdena hade Ekonomi, administration och försäljning fortsatt högst examensgrad med 76,1 procent. Lägst examensgrad hade Teknik och tillverkning med 59,7 procent.

– Med tanke på den ökade andelen distansutbildningar, yrkeshögskolans expansion och det förändrade utbildningsutbudet är förändringen av examensgraden väntad. Tillsammans med yrkeshögskolorna runt om i landet behöver vi ändå vidta åtgärder som får examensgraden att vända uppåt igen, säger Thomas Persson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>