Hem NYHETER Rekordmånga kommuner deltog i Earth Hour

Rekordmånga kommuner deltog i Earth Hour

Publicerat av: Redaktionen

Så många som 188 länder deltog och nästan 18 000 ikonbyggnader släcktes världen över under årets Earth Hour-manifestation.

I Sverige uppmärksammade 259 av landets 290 kommuner Earth Hour, vilket motsvarar 89 procent och är nytt rekord.

Rekordmånga kommuner deltog i Earth Hour

Fotograf: Ann-Christin Nilsson Cedermo Earth Hour konserten i Vadstena klosterkyrka lockade 900 besökare.

Earth Hour har under mer än tio år inspirerat miljoner människor att skicka en symbolisk och stark signal till världens ledare att agera i klimatfrågan – släckningen handlar inte om att spara energi.

Manifestationen har vuxit snabbt under åren och i år deltog inte mindre än 188 länder. Kända byggnader som släcktes var bland annat Operahuset i Sydney, Egyptens pyramider och Jesus-statyn i Rio liksom de kungliga slotten i Stockholm.

I Sverige har Earth Hour arrangerats sedan 2008.

—Det är fantastiskt roligt med det stora engagemanget både i kommunerna och på skolorna, säger Håkan Wirtén, WWF:s generalsekreterare.

Cirka 50 000 elever och drygt 500 skolor och klasser hade aktiviteter kring Earth Hour och organisationer som exempelvis WWF:s nya samarbetspartner Scouterna och Svenska Kyrkan gjorde en rad saker för att uppmärksamma klimatfrågan.

—Bland arrangemangen som ordnades kan nämnas att i Årjäng bjöds allmänheten på vegantapas, Svenska Kyrkan i Vadstena ordnade Earth Week tillsammans med bland andra Vadstena kommun och i Nybro fick kommunanställda göra klimatkalkylatorn och tävla mot varandra, säger Cecilia Stenström, WWF:s projektledare för Earth Hour.

Nu startar planeringen för Earth Hour 2019. Den infaller den 30 mars kl 20.30-21.30. Då sätter WWF ljuset också på den minskande biologiska mångfalden – #Connect2Earth.

Fakta: Så engagerade sig Sverige i Earth Hour

Cirka 500 skolor och klasser gör aktiviteter kring Earth Hour och organisationer som t ex Scouterna planerat en rad aktiviteter för att uppmärksamma klimatfrågan.

Bland kommunerna gjordes bland annat följande:

•                    Helsingborg – lansering av kommunal vegovägledning

•                    Västmanland – gratis buss hela dygnet

•                    Östersund – eldshow, fackelslalom och klimatsmart mat

•                    Årjäng –bjöd på vegantapas

•                    Uddevalla: visade senaste filmen av Al Gore – En obekväm uppföljare

•                    Karlstad – arrangerade solcellsmässa

•                    Nybro – kommunanställda gjorde Klimatkalkylatorn och tävlade

•                    Upplands Väsby – arrangerade kläd- och leksaksbytesaktivitet

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>