Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Turné för att motverka trakasserier bland unga på internet fortsätter

Turné för att motverka trakasserier bland unga på internet fortsätter

Publicerat av: Redaktionen

Trakasserier, näthat och diskriminering är ett vanligt problem bland unga som deltar i sociala forum på internet.

Under våren gjorde Brottsförebyggande Centrum i Värmland och Medborgarskolan en länsturné på flera skolor i Värmland för att prata om hur föräldrar kan hjälpa och stötta utsatta ungdomar.

Turné för att motverka trakasserier bland unga på internet fortsätter

Per Hydén från Brottsförebyggande Centrum i Värmland föreläser om diskriminering på nätet i samarbete med Medborgarskolan.

Samarbetet fortsätter under hösten med 10 föreläsningar runt om i Värmland.

Många barn och ungdomar deltar i olika sociala forum på internet. Även om det finns mycket som är positivt med detta, finns det även de som blir utsatta för diskriminering, hat och trakasserier.

Organisationen Friends visar i sin rapport Nätrapport 2017 att över en tredjedel av alla unga mellan 10 och 16 år har blivit utsatta för nätkränkningar det senaste året.

Som förälder har man en god möjlighet att hjälpa och stötta sina barn och ungdomar i deras internetvanor. De kostnadsfria föreläsningarna syftar till att ge en introduktion till hur nätkränkningar kan motverkas.

– De positiva reaktionerna från vårens turné har bidragit till att vi nu förlänger samarbetet med Brottsförebyggande Centrum i Värmland (BFC) och erbjuder tio föreläsningar under hösten 2017, säger Sofia Nordström, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan.

– Det här är en otroligt viktig fråga som vi som studieförbund har möjlighet att sätta fokus på. Innan året är slut kommer det ha genomförts föreläsningar i alla Värmlands kommuner, fortsätter Sofia.

Föreläsningarna hålls av Per Hydén som arbetar med rättighets- och antidiskrimineringsfrågor på BFC och kommer bland annat innehålla information om vilka lagar och regler som gäller på internet hur föräldrar och skolpersonal kan hantera och förebygga kränkningar bland unga på internet.

– Det är viktigt att föräldrar och skolpersonal har en grundläggande förståelse för vad våra ungdomar kan möta på nätet. I grunden är det inte sociala medier eller nätet som är problemet. Problemet är att vi som människor kränker varandra, dock kan mekanismerna skilja sig åt när det gäller just nätkränkningar vilket är viktigt att uppmärksamma, säger Per Hydén, handläggare BFC.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>