Sveriges första forskningsaccelerator för edtech
Hem FORSKNING Sveriges första forskningsaccelerator för edtech

Sveriges första forskningsaccelerator för edtech

Publicerat av: Redaktionen

I spåren av pandemin har lärande med hjälp av utbildningsteknologiska tjänster (edtech) ökat markant, men kunskapen om tjänsternas effekter på lärandet är för låg.

För att råda bot på det, etablerar Swedish Edtest, den nationella testbädden för edtech, och branschorganisationen Swedish Edtech Industry nu ett samarbete med den brittiska forskningsacceleratorn Educate. Det långsiktiga målet med samarbetet är att svenska barn, elever och studenter ska ha tillgång till bättre digitala produkter och tjänster i sitt lärande.

Sverige saknar nationellt kunskapscentrum för digitala lärresurser

Utbildningshuvudmän och edtechföretag lämnas idag ensamma med frågan om vad som är kvalitet och ger effekt på lärandet. Det behövs ett centrum för samarbete mellan forskning, utbildningssektorn och edtechföretag för att stärka kvalitet och arbete med digitala lärresurser. Det menar Hanna Elving, som leder Swedish Edtest och som nu startar piloten.

– För oss i testbädden Swedish Edtest är samarbetet med Educate ett led i vårt arbete att på vetenskaplig grund utveckla kvalitet i såväl utbudet av digitala lärresurser som användningen av dem. Idag saknar Sverige ett sammanhang där forskare, utbildare och företag kan mötas och tillsammans driva kvalitet och utveckling. Det hålet siktar vi på att fylla och ser det här som ett första steg.

Digitala lärresurser utvecklas snabbt och forskning går långsamt

Digitala tjänster för lärande har använts i årtionden. När den tekniska utvecklingen går fort och nya digitala lärresurer tillkommer, hänger forskningsresultaten inte med. Forskningsutlåtanden blir snabbt inaktuella eftersom tjänsterna som beforskats fortsätter att utvecklas kontinuerligt. Forskningen blir inte det stöd den kan och borde vara för lärarna när de ska välja och värdera lärresurser. Stödet behövs, eftersom det är komplext och ställer stora krav på lärarnas förmåga att avgöra vad som är kvalitet och ger effekt, liksom på edtechföretagens produktutveckling.

Forskningsacceleratorn Educate grundades på University College of London som ett svar på just den här utmaningen och för att öka kunskapen om evidens och pedagogisk forskning i edtechsektorn. I Educates forskningsaccelerator arbetar forskare tillsammans med edtechföretag, som får en metod att på ett kontinuerligt och evidensbaserat sätt utveckla sina produkter. Under fem år har 272 företag arbetat med Educates vetenskapliga förhållningssätt i sin produkt- och tjänsteutveckling I höst får svenska edtechföretag samma möjlighet när en första pilot genomförs i Sverige tillsammans med brittiska och svenska forskare. 

Evidensbaserad utveckling är nödvändig för edtechföretag som vill växa och och ta ansvar för sin roll i ekosystemet

Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry, menar att samarbetet är ett sätt att hjälpa svenska edtechföretag att utveckla evidensbaserade produkter och att ta ansvar för sin roll i utbildningssektorns ekosystem.

– Investerarens första fråga till ett företag är alltid: vilken effekt har din produkt och hur vet du det? Samarbetet med Educate är ett sätt att hjälpa svenska edtechföretag att svara på den frågan och därmed inte bara utveckla evidensbaserade produkter, utan också att attrahera kapital, växa och ge möjlighet för fler att använda deras produkter. Innovation som skapar nytta måste komma många till del.

I satsningen deltar också Anna Åkerfeldt, fil dr i didaktik och verksam på Stockholms Universitet och Ifous samt Italo Masiello, professor i Edtech på Linnéuniversitetet. Målet är att på sikt utveckla en nordisk hub för evidensbaserad edtech i samarbete med Educate.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>