Hem NYHETER Så säkras Chromebooks från angrepp

Så säkras Chromebooks från angrepp

Publicerat av: Redaktionen

Många skolor har under pandemin ökat distansundervisningen för att skydda elever och personal från virus.

Men det är inte bara människorna som måste skyddas utan även tekniken de använder.

Användningen av Chromebooks i skolorna riskerar enligt mobilsäkerhetsföretaget Lookout att bli en ingång för intrång.

Chromebooks har blivit vanligare i skolorna, vilket kan bero på att allt fler elever behöver ha tillgång till en egen dator för att kunna studera på distans och då är Chromebooks ett bra alternativ. Att de är populära handlar om att de är relativt billiga, lätta att underhålla och anpassade till vanliga molntjänster. Många framhåller också fördelar som högre säkerhet och mindre risk att utsättas för virus. Det är till viss del sant, men samtidigt en något förenklad slutsats.

”Det är sant att datorer med Chrome OS inte drabbas av samma typer av angrepp som datorer med ett traditionellt operativsystem. Men det betyder inte att man kan strunta i att skydda dem mot de typer av attacker som de faktiskt är sårbara för,” säger Sara Fernholm, partneransvarig i Norra Europa på Lookout.

Så säkras Chromebooks från angrepp

Ur säkerhetssynpunkt liknar en Chrome-dator mer en mobiltelefon än en traditionell dator. Själva operativsystemet uppdateras kontinuerligt och är mer skyddat mot manipulation.

Installerade appar körs avgränsat från varandra, vilket gör det svårare att infektera datorn med skadlig kod.

Men precis som andra mobila enheter och plattor är en Chromebook trots detta utsatt för angrepp i form av nätfiske och angrepp via installerade appar som kan stjäla information.

Det räcker med ett klick på en länk som användaren får via WhatsApp eller Facebook Messenger för att en angripare ska lyckas komma över användarinformation eller lura någon till installation av en skadlig app.

”Eftersom Chromebooks fungerar annorlunda än vanliga datorer krävs andra typer av säkerhetslösningar. Traditionella antivirusprogram fungerar inte eftersom det är apparnas beteende snarare än deras innehåll som du måste se upp med och kontrollera”, säger Sara Fernholm.

Här är Lookouts tips för hur en skola eller annan verksamhet kan göra för att skydda sina Chromebooks:

1. Se till att du har ett skydd mot nätfiske som förhindrar användare att klicka på skadliga länkar – oavsett vilken app de skickats från eller till.
2. Skaffa ett system som automatiskt och kontinuerligt övervakar tillgängliga appar så du kan förhindra nedladdning av sådana som identifierats som skadliga.
3. Begränsa användningen av webbläsartillägg till sådana du har verifierat och godkänt.
4. Utbilda och informera dina användare så de känner igen och kan undvika försök till nätfiske och social manipulering.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>