Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA LINK arkitektur ritar Sveriges första fossilfria förskola

LINK arkitektur ritar Sveriges första fossilfria förskola

Publicerat av: Redaktionen

I stor konkurrens har LINK arkitektur anlitats för det utmanande och förtroendefulla uppdraget att rita Sveriges första fossilfria förskola på Hisingen i Göteborg

Förskolan är en del av ett större innovationsprojekt där arbetet med förskolan ska bryta ny mark, skapa innovation och bana väg för framtida byggprojekt.

LINK arkitektur ritar Sveriges första fossilfria förskola 2

Spetalen skola i Norge, ett tidigare skolprojekt av LINK arkitektur / Hundven-Clements Photography

Projektet har fått stor uppmärksamhet och konkurrensen har varit hög, ett stort antal ansökningar togs emot och bedömdes utifrån kriterierna kunskap, engagemang och erfarenhet. LINK arkitektur stod som vinnare och arbetet är redan påbörjat.

– Det är fantastiskt att en så stor aktör som Göteborgs Stad redan idag, 10 år före sitt eget mål om en klimatneutral stad, satsar på ett fossilfritt projekt som ska sätta standarden för framtida byggprojekt.

Med detta uppdrag har vi nu glädjen att driva två av Sveriges största och mest ambitiösa klimatsmarta projekt, säger Alexander Landborn, hållbarhetsansvarig för projektet på LINK arkitektur.

Göteborg klimatneutralt 2030

Hoppet är ett innovationsprojekt för fossilfri byggnation, som drivs av Göteborgs Stad, och som ska sätta en standard för framtida byggprojekt. Det är en viktig kugge i arbetet med att nå Göteborgs mål om en klimatneutral stad år 2030. Det första målet i projektet är att bygga en förskola där inga fossila ämnen ska användas någonstans i kedjan, vare sig i material eller produkter.

– Det är som att lägga ett nästintill omöjligt pussel, men i nära samarbete med experter, innovatörer, entreprenörer och leverantörer ska vi ta det i mål, säger Anders Hall, byggprojektledare på Göteborgs Stad.

LINK arkitektur har gjort en förstudie på tomten som handlade om att utifrån en typförskola testa placering, logistik och detaljplanefrågor samt innovativa tekniska lösningar på tomten. När projektet nu går in i ett praktiskt skede får arkitektkontoret i uppdrag att projektera förskolan och i samarbete med träbyggaren Derome arbeta för att nå målet om en helt fossilfri förskola. LINK har tidigare praktisk erfarenhet av att bygga med låg klimatpåverkan efter att ha ritat Sveriges första NollCO2-byggnad i Visby.

År 2021, samtidigt som Göteborg firar 400 år, börjar barnen på sin nya fossilfria förskola Hoppet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>