Tillsammans – för Piteås unga
Hem KOMMUNER Samarbete – för Piteås unga

Samarbete – för Piteås unga

Publicerat av: Redaktionen

Politikerna i tre kommunala nämnder har för andra gången träffats till en gemensam utbildningsdag.

Syftet är att lyfta de goda exemplen och att söka nya vägar till samverkan – för Piteås unga.

Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson, s, berättar att han redan 2020 tog initiativ till ett sånt här samarbete, men att det stöp då det kom en pandemi emellan.

– Men så fick vi till en träff i april ifjol och alla var överens om att det här en bra väg att gå, säger han.

Temat för träffen 2023 var Ung i Piteå och dagen blev ett viktigt avstamp för det politiska samarbetet i en ny mandatperiod, där deltagarna dels fick lära känna varandra, dels fick en viktig inblick i och kännedom om varandras insatser för våra barn och ungdomar.

Deltagarna fick ta del av flera rapporter om ungas hälsa och situation. Flera ungdomsprojekt presenterades också, bland annat 13–25-teamet, ett samarbete mellan socialförvaltningen och polisen för att unga enkelt ska kunna få hjälp om de hamnat i alkohol- och drogproblematik.

Tillsammans – för Piteås unga

De tre nämndsordföranden som söker nya former för samverkan – Anton Li Nilsson, ordf. barn- och utbildningsnämnden, Anna Långström, v. ordf. kultur- och fritidsnämnden och Sven-Gösta Pettersson, ordf. socialnämnden. Foto: Gunnel Ekman

Nämnderna går nu vidare med en ny träff där fokus ligger på det förebyggande arbetet och de samverkansvinster man kan göra.

– Jag tycker det här är ett jättebra initiativ!, säger Anton Li Nilsson, c, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Nilsson menar att det är bra att få exempel på redan fungerande och bra verksamhet, men också att få idéer, kunna lyfta varandra och hitta nya samarbeten.

– Jag tänker till exempel på Skol IF-projektet där kultur, park och fritid tillsammans med skolan hittat vägar att ordna olika fritidsaktiviteter för ungdomar efter skoltid, säger han.

Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Anna Långström, c, håller med.

– Jag tycker det känns jättebra att samlas över nämndsgränserna kring de här frågorna, det angår ju oss alla och är jätteviktigt, konstaterar hon.

Nästan 50 politiker, både ledamöter och ersättare i de tre nämnderna, och även många tjänstemän samlades på Gotis i Öjebyn under utbildningsdagen, som inleddes med en nulägesrapport om ungas levnadsvillkor.

Därefter radades de goda lokala exemplen upp; socialtjänstens stöd till barn och familjer; 13–25-teamet och dess förebyggande arbete, föräldrautbildning med mera, Norrbyskolans ”Växthuset” där elever med npf-diagnoser får en chans att verkligen lyckas med sina studier, tidigare nämnda Skol IF och ”Äntligen fredag!” med kvällsöppna idrottshallar och prova-på-aktiviteter samt Malmgatan 5, Kustkyrkans ungdomsgård som Piteå kommun är med och stöttar ekonomiskt.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>