Denna vecka arrangerar Realgymnasiet i Norrköping en programmeringsvecka där eleverna kommer att lära sig mer om att programmera.
Undervisningen kommer att ta plats digitalt på distans samt i mindre grupper på skolan.
– Vi går ju mot en digitalisering rent generellt. Det är en brist på programmerare och systemutvecklare i samhället i stort och programmeringskunskaper kan komma till nytta i snart vilket yrke som helst, säger Lars-Göran Svensson, lärare på Realgymnasiet i Norrköping.
Elever från Teknikprogrammet och El- och energiprogrammet får under programmeringsveckan prova på flera olika aktiviteter samt fördjupa sig i sådant de redan har kunskaper inom. Samtliga tre årskurser deltar.
-Under veckan får eleverna chansen att fördjupa sig inom programmering/IT utifrån något som de är intresserade av. Många har en fastlåst bild av vad en programmerare gör. Med detta upplägg hoppas vi kunna visa på bredden inom området. Vi tror även att det kommer att vara kul att få träffa och samarbeta med lärare och elever från andra program och årskurser, fortsätter Lars-Göran.
Eleverna får välja en eller två aktiviteter under veckan utifrån ett ”smörgåsbord”. Eleverna kan exempelvis delta i ”Game Jam” där man i grupper ska ta fram en idé till ett spel som man programmerar tillsammans. Detta pass ser i nuläget ut att bli populärast bland eleverna. Det finns även möjlighet att prova på att programmera ett eget tillverkat flipperspel med sensorer och poängräkning, skapa modeller i VR (Virtual Reality) eller programmera egen musik.
-Vi hoppas att vi kan inspirera våra elever till en framtid inom IT-branschen och att vi får ha en rolig och berikande vecka tillsammans. Vi vill erbjuda variation i undervisningen och sätta eget val, fördjupning och ”på riktigt är viktigt” i centrum, avslutar Lars-Göran.