Åland öppnar innovativ lärarfri techskola för att utbilda framtidens talanger
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Åland öppnar innovativ lärarfri techskola

Åland öppnar innovativ lärarfri techskola

Publicerat av: Redaktionen

Många associerar Åland, det självstyrda öriket mellan Sverige och Finland, med sol och semester.

Få vet om att Åland idag är fullt av techbolag och skriker efter fler utvecklare.

Genom att öppna en ny techskola vill man locka ivriga studenter, som utöver gemenskapen med likasinnade även kan njuta av skärgården och den vilda naturen året om. Ansökningsperioden börjar första december.

För att svara på branschens höga efterfrågan på ny kompetens beslutade Ålands landskapsregering att instifta en ny engelskspråkig, studiemedelberättigad utbildning inom programmering och digital utveckling. Skolan, som fick namnet grit:lab, tar det första året emot 50 studenter och lovar att hjälpa de studerande att hitta boende.

Åland öppnar innovativ lärarfri techskola för att utbilda framtidens talanger

Anna-Lena Svenblad, projektledare för grit:lab.

Initiativtagarna till skolan hoppas att många studenter väljer att bo kvar på Åland efter de två intensiva studieåren, när karriären tar fart.

Antagningsprocessen består av flera steg och utbildningen är ambitiös, men högskolepoäng är inget som efterfrågas. Utbildningen är kostnadsfri och öppen för alla att söka. Som pedagogisk grund finns en internationellt framgångsrik två-årig utbildningsplan, en lärarfri metod kallad 01 Edu. Den franska utbildningsmetoden har visat sig vara mycket populär och den har lockat tusentals sökande i andra länder.

Gemenskap och nätverk

Det uppstår en unik gemenskap när motiverade personer som är intresserade av samma sak studerar tillsammans. Samarbete är centralt och de studerande får även träffa många lokala företag som en naturlig del av utbildningen.

– Att skolan är lärarlös motiverar många och vi vill nå de självständiga studenterna, de som har ett driv och ett brinnande intresse att lära sig något nytt. Vi har ett inspirerande campus som erbjuder de studerande en kreativ och modern studiemiljö där alla deltagare kommer att ha glädje och nytta av varandras olikheter och utvecklas tillsammans. De som söker till grit:lab är personer som vill öppna upp för att ta in ny kunskap och satsa på den superkraft som behövs och efterfrågas, nämligen kodning, säger Anna-Lena Svenblad, projektledare för grit:lab.

Direktkontakt med företag

Utöver campus har man på Åland förberett ett aktivt partnernätverk med ett tiotal techföretag.

– Vi tror mycket på det innovativa utbildningskonceptet som lockar till sig motiverade personer, där studenterna kommer snabbt ut i arbetslivet och direkt kan bidra till företagets verksamhet. Vi ser fram emot samarbetet och är glada att vara en del av grit:lab och partnernätverket, säger Daniela Johansson, vice VD för Paf, en av nätverkets största partners.

Antagningsprocessen

När antagningen till grit:lab öppnar den första december 2021 kan den som känner sig lockad göra ett test online för att kvala in till nästa steg, nämligen en månad på campus, där boende ingår. Sammanlagt 50 personer från den gruppen erbjuds en studieplats på grit:lab, som startar i slutet av augusti 2022.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>