Hem NYHETER “Samhället kan inte trolla fram utvecklare. Vi måste själva ta ansvar”

“Samhället kan inte trolla fram utvecklare. Vi måste själva ta ansvar”

Publicerat av: Redaktionen

Ett av de största bristyrkena år 2025 förutspås vara utvecklare.

Om inte fler utbildar sig inom området hotar det tillväxtmöjligheterna för it-bolag.

Därför har Telavox kört igång workshoppar för att tidigt kittla intresset hos mellanstadieelever.

“Samhället kan inte trolla fram utvecklare. Vi måste själva ta ansvar”

Telavox utvecklare, Sandra Olsson, coachar förhoppningsvis sin framtida kollega Thea.

It-branschen skriker efter kompetent personal och redan nu tävlar företagen om attrahera rätt talanger. I påskas testade Telavox att köra igång konceptet workshop for kids som blev en stor succé.

– Samhället kan inte att trolla fram fler utvecklare. Vi måste själva ta ansvar och vara ambassadörer. Genom workshoparna hoppas vi kittla barns intresse för datorer och teknik på tidigt stadie. Förhoppningsvis så pass mycket de väljer jobba hos oss en dag, ler Sandra Olsson, utvecklare på Telavox.

“Få fler kvinnor välja ett tech-yrke”

Under påsklovet var det dags för Telavox pilotomgång av Workshop for kids för barn mellan 8-10 år. Med hjälp av Telavox utvecklare Sandra Olsson och Nina Khayyami fick barnen en introduktion i programmet Scratch där de skulle skapa ett spel.

– Barnen ville inte gå hem, de var helt inne i programmerandet. De gjorde sina egna spel och de blev en sådan kick att lyckas skapa egna gubbar eller lösa saker på egen hand. Det kändes så otroligt bra att få in denna energin och glädjen på Telavox, säger Sandra.

Tjejer ska känna sig direkt inkluderade

Först tänkte Telavox bara bjuda in tjejer eftersom de är kraftigt underrepresenterade i it- branschen. Men det kändes fel för arrangörerna att exkludera killarna. Istället bestämde de sig för att marknadsföra eventet på ett sätt där tjejer direkt skulle känna sig direkt inkluderade och uppmuntrade att söka.

– Nina och jag gjorde en snapchat-film och lade ut på Facebook. Vi behöver fler kvinnliga mentorer och förebilder, det är ju faktiskt inte bara killar som jobbar med programmering. Till förra workshopen var det 65 procent tjejer som sökte, säger Sandra.

Programmera under sommarlovet

Nu är det dags för nästa workshop, en sommarlovsaktivitet för barn som vill ta en paus från stranden. Även mammor, pappor och hens som vill stanna får en introduktion i Scratch och hur man kan fortsätta uppmuntra till programmeringsaktiviteter där hemma.

– Förra gången stannade alla föräldrar och fick ta del av vad barnen fick lära sig. Vi hade väldigt intressanta diskussioner. Vi pratade om programmering i skolan som ska införas till hösten, jämställdhet inom branschen och hur man som förälder kan hjälpa sitt barn att hålla igång programmeringsintresset där hemma, avslutar Sandra.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>