Självkörande taxibåtar i klimatförändringarnas spår och en smakbox för ätbara insekter på UID21
Hem FORSKNING Självkörande taxibåtar i klimatförändringarnas spår och en smakbox för ätbara insekter på UID21

Självkörande taxibåtar i klimatförändringarnas spår och en smakbox för ätbara insekter på UID21

Publicerat av: Redaktionen

Titta in i framtiden när nästa generation designers visar upp sina visionära examensprojekt.

Årets digitala examensutställning på Designhögskolan vid Umeå universitet bjuder på en unik samling innovationer – från autonoma taxibåtar år 2086, till en krisanordning för att producera egen el och kulinariska upplevelser med ätbara insekter för hemleverans.

Den 1 juni presenterar studenter sina examensprojekt under Designhögskolans digitala examensutställning, UID21 | A Design Talk Show. Från och med den 31 maj kan examensprojekten utforskas i det virtuella projektgalleriet, UID21 | Project Gallery. Galleriet presenterar en 360-gradersvy av alla projekt, inklusive konceptvideor, bilder, interaktiva 3D-modeller och prototyper. Årets evenemang kommer att presenteras i ett talkshowformat, med specialinbjudna gäster från hela världen.

Under ett läsår som saknar motstycke i modern historia har studenterna omdefinierat designerns roll, när gränserna mellan det fysiska och det digitala lösts upp. Mer tid och ansträngning har gått till att utveckla helhetsupplevelser som inkluderar tjänster och digitala lösningar. Många projekt har också visat en starkare koppling till hållbarhet och miljöpåverkan.

– Covid har till stor del tvingat studenter att hålla sig borta från våra designstudior och verkstäder, och många har varit utspridda över hela världen. De har dock visat på en exceptionell uppfinningsrikedom när de omdefinierat designprocessen på flera olika digitala sätt, säger Demian Horst, universitetslektor i industridesign och tillträdande prefekt vid Designhögskolan.

En grogrund för kreativ, livscentrerad design

Kan en eko-centrisk turistupplevelse hjälpa människor att komma i kontakt med våra skogar igen? Kommer musikskapande att bli nästa stora terapiform? Kan införandet av virtuella polletter hjälpa till att göra våra skattepengar synliga i vår närmiljö? Kommer de framtida karga landskap som skapats av klimatförändringen att återplanteras av expert-team i enorma luftskepp? Kan bortglömda episoder i designhistorien öppna upp nya perspektiv på hur vi kan förstå och göra design i dag? Det här är några av de teman som studenter och forskare tacklat i sin strävan att forma vår gemensamma framtid genom kraftfulla designidéer.

Designhögskolans globala dragningskraft fortsätter att resultera i en högst internationell studentkår. Bara i år representerar examensstudenterna 18 olika nationaliteter. Utbildningsprogrammen och studentprojekten på Designhögskolan bedrivs i nära samverkan med såväl multinationella företagsjättar som forskningsinstitutioner, kommuner och landsting. Varje år deltar representanter från företag, organisationer och designbranschen vid eventet för att följa upp samarbeten med studenter, titta på demonstrationer och portfolios, och för att rekrytera nästa generations industridesigners.

Självkörande taxibåtar i klimatförändringarnas spår och en smakbox för ätbara insekter på UID21
Självkörande taxibåtar i klimatförändringarnas spår och en smakbox för ätbara insekter på UID21 3

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>