Sju favoriter för barnfamiljen i sommar
Hem EFTER PLUGGET Sju favoriter för barnfamiljen i sommar

Sju favoriter för barnfamiljen i sommar

Publicerat av: Redaktionen

Snart är sommaren här. Även om det fortfarande är ovissa tider väntar sommarlovsdagar som ska fyllas med saker att göra tillsammans med barnen.

Sju favoriter för barnfamiljen i sommar

I Dalarna finns alltifrån djur och natur, historiska äventyr, cykling och vandring, sagoland och sommarland. Här har vi samlat 7 garanterade favoritaktiviteter.

1. Avesta Visentpark

Möt det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten på Avesta Visentpark. Gå en guidad visning och lär dig mer om visenterna, avelsarbetet och djurskötseln och varför de bor i Avesta. På gården ges också utrymme för massor av lek på de stora grönytorna, liksom en fika eller lunch på gårdscaféet med sin lummiga trädgård. Det finns också möjlighet att gå en digital visning i parken på egen hand.

Se mer på Avesta Visentparks hemsida.

2. Falu Gruva

Vid Falu Gruva kan du utforska omgivningarna både ovan och under jord. Nytt för i år är att ni kan upptäcka gruvan på egen hand, vilket gör besöket än mer äventyrligt. Ni följer en markerad led i eget tempo. Gruvguider är utplacerade vid en rad platser under jord, på alla ställen där gruvgången delar sig, och de berättar gärna mer om gruvan och svarar på frågor. Ovan jord väntar besök i det interaktiva Gruvmuseet, med möjlighet att få en spännande inblick i hur gruvarbetarna levde förr i tiden.

Se mer på Falu Gruvas hemsida.

3. Högt & Lågt

Redo för en utmaning? Då ska ni bege er till klätterparken Högt & Lågt i Rättvik. Här finns banor i mysig skogsmiljö som passar både de yngsta och höjdrädda till de lite mer våghalsiga. Banorna är indelade i svårighetsgrader med färgkoder, precis som i en skidanläggning. Den enklaste är orange, därefter följer ljusgrön, mörkgrön, blå och röd, som svårast. Högt & Lågt har ingen åldersgräns, men de olika banorna har olika krav på minimilängd. Efter ett par timmars klättring genom de olika lederna vittnar många klättrare om både ökad teamkänsla och stärkt självförtroende. En perfekt familjeaktivitet med andra ord.

Se mer på Högt & Lågts hemsida.

4. Leksand Sommarland

På Leksands sommarland finns karuseller som får det att kittla i magen, motorland med snabba gokarts och i Siljan tävlar ni mot varandra i den hisnande wipeout-banan. I den stora äventyrsparken finns fler än 50 aktiviteter för hela familjen. Bo alldeles bredvid parkens entré på femstjärniga campingen Leksand Strand. Ett hett tips är deras glamping, där ni bor i ett lyxigt tält byggt på en rejäl altan med utemöbler, perfekt förutsättning för trevligt familjehäng i sommarkvällen.

Se mer på Leksand Sommarlands hemsida.

5. Sagolandet Tomteland

På Sagolandet Tomteland i Gesunda strax utanför Mora har Tomten samlat alla sina vänner: nissarna, trollen, busmössen, älvorna, renarna, Sagofen, Häxan och många fler. I den stora och rymliga utomhusparken finns många fantasifulla världar att besöka, som Trollrike, Sagotorget, Älvornas skog, den Förtrollade skogen och Häxans hus. Det välfyllda dagsprogrammet pågår samtidigt på olika platser i parken, så planera minst en heldag – allra helst två.

Se mer på Sagolandet Tomtelands hemsida.

6. Idre Fjäll

Sommartid byts skidorna ut mot cyklar på Idre Fjäll och flertalet leder av varierande längd och svårighetsgrad står till förfogande. Börja med Skills Area och kom igång med cyklingen med hjälp av pumptrack, balans- och kurvträning och hopplinjer. After bike kan sedan spenderas endera med en mysig fika och stughäng eller med ytterligare fartfyllda aktiviteter som en tur i kanot eller forsränning, ridning i fjällen eller en vandring upp på toppen av Städjan. Lär er mer om samisk kultur, träffa och vandra med renar och smaka samisk mat som tillagats över öppen eld. Lättillgängliga fjälläventyr för alla åldrar.

Läs mer på Idre Fjälls hemsida.

7. Orsa Rovdjurspark

På höjderna utanför Orsa finns allt för en aktiv familjesemester med vildmarkskänsla. Cykel, vandring, fiske, bad och paddling är bara några de aktiviteter som står till buds för den som ska på semester med barn. Framför allt finns här Orsa Rovdjurspark, Europas största rovdjurspark i sitt slag. Spana efter björn, varg, lo, järv, tiger, leopard och berguv. Missa inte heller den nya isbjörnsungen!

Läs mer på Orsa Rovdjursparks hemsida.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>