Hem POLITIK Skellefteå kommun är först i Norrland med mobila förskolor

Skellefteå kommun är först i Norrland med mobila förskolor

Publicerat av: Redaktionen

Efter årsskiftet startar Skellefteå kommun sina två mobila förskolor s.k. förskolebussar.

Därmed blir Skellefteå kommun först med mobila förskolor i Norrland. En mobil förskola utgår från Skellefteå och en från Skelleftehamn.

Skellefteå kommun är först i Norrland med mobila förskolor

– Mobila förskolor är ett sätt att möta snabba förändringar och osäkerhet kring behovet av förskoleplatser i ett område, säger Anders Bergström, förvaltningschef för skolkontoret i Skellefteå kommun. De ska ses som ett komplement till befintliga förskolor när behoven av plats i förskolan är stora, säger Anders Bergström.

Det var för-och grundskolenämnden som 2018 beslutade att ge skolförvaltningen i uppdrag att genomföra ett pilotprojekt med två mobila förskolor s.k. förskolebussar. Mobila förskolor finns i andra kommuner i Sverige, och inför planeringen och start i Skellefteå, så togs kontakt med Uppsala kommun, som har lång erfarenhet av mobila förskolor.

-Mobila förskolor har ett utomhuspedagogiskt arbetssätt, säger Linda Karlsson, rektor för mobila förskolan Pråmen som utgår ifrån Skelleftehamn. Vi har fått respons från vårdnadshavare som tycker att det är häftigt att vi vågar starta ett pilotprojekt med mobila förskolor, säger Linda Karlsson.

Så här fungerar mobila förskolan

Bussen har plats för 20 barn i åldern 4–5 år. Barnen är mellan kl. 9-15 i bussen, och barnen börjar sin dag i en förskolelokal och hämtas upp där, för att sedan avsluta sin dag i samma förskolelokal. Det är totalt tre medarbetare på varje buss. Två medarbetare är barnskötare med busskörkort, och en medarbetare är förskollärare. Bussen färdas cirka 30 minuter enkel väg när de åker ut.

Den mobila förskolan har ett utomhuspedagogiskt arbetssätt. Varm mat tas med i värmeskåp under bussen. Maten kan ätas i bussen, i värmestuga, utomhus om vädret tillåter m.m.

-Vi fick också höra från Uppsala kommun att de mobila förskolorna där var mycket populära, och när de skulle byta område i Uppsala på grund av förändrat behov av förskoleplatser, så ville vårdnadshavarna ha kvar sin mobila förskola, säger Malin Segerlund, rektor för Skogsstjärnan, mobila förskolan som utgår från Hagens förskola i Skellefteå samt projektledare för införandet av mobila förskolor i Skellefteå.

Skogsstjärnan heter förskolebussen som blir placerad på Hagens förskola i Skellefteå och Pråmen heter förskolebussen som blir placerad på Hamnens förskola i Skelleftehamn. Verksamheten startar första veckan i januari. Det kostar cirka 3 miljoner kronor per år för buss, drift-och personal.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>