Varannan jul med barnen? Vi har tipsen!
Hem EFTER PLUGGET Varannan jul med barnen? Vi har nu tipsen!

Varannan jul med barnen? Vi har nu tipsen!

Publicerat av: Redaktionen

I den bästa av världar funkar all kommunikation perfekt.

Föräldrar fixar julplaneringen i god tid och tillsammans.

De hamnar aldrig efter med någonting – någonsin. Tyvärr ser verkligheten inte ut så. Så vad kan man göra för att få till en okej julplanering och förväntningar när advent nalkas i rekordfart i barnets två hem? Jo, en hel del.

Varannan Veckas jurist och familjeexpert Elisabeth Scholander har tipsen som kan bidra till en lugnare och mysigare jul för alla i varannavecka-familjen.

Julen är barnens högtid

Först och främst, tänk på att julen tillhör barnen. Vi vuxna behöver ta ett steg tillbaka och planera en jul utifrån vad barnen behöver och vad som gör att de mår bra – inte vad vi själva vill ha och föväntar oss. Det är bra att våga forska lite i vilka behov som finns och för vem. Ibland blir man förvånad över hur saker som känns centrala för oss vuxna är oviktiga för barn, och tvärtom.

Dra ner julstressen i år

Stress och begränsade resurser som tid, pengar eller uppmärksamhet kan lätt leda till konflikter mellan varannanvecka-föräldrar, särskilt vid stora högtider. Vi slår därför ett slag för att dra ner hypen kring julen. När inflationen är hög och pengarna räcker till mindre kan fokus på färre saker och mer mental närvaro vara det som alla behöver och längtar efter. Kolla med din medförälder hur den ser på julen i år. Det är bra om ni har en samsyn kring julklappar och upplägg. Och prata med barnen! De tycker om när föräldrar kan snacka ihop sig, det visar att allt är lugnt i föräldralrelationen och att ni vuxna mår bra.

En sak till – gå inte i fällan och rycks med av förväntningar eller krav från utökade släkten. Det är okej att säga nej till att kuska land och rike runt till mor-/farföräldrar, kusiner och andra om det inte funkar för barnet och dig själv. Man kan alltid säga att ”i år (= just nu) behöver vi vara hemma i jul”.

Olika sätt att dela tiden

Varannan jul med barnen? Vi har tipsen!

Själv eller flera hemma i jul? I år finns goda skäl att skala ner för en enklare och skönare jul för alla i varannanvecka-familjen

Som alltid, har barnet bra och omtänksamma föräldrar behöver barnet få tillbringa tid med båda. Det finns lika många sätt att planera högtider som det finns familjer. En del pausar vardagsschemat med växelvis boende för ett lov- och högtidsschema. Barnet kan fira varannan jul och vart annat nyår (alltså jul hos förälder A och nyår hos förälder B och tvärtom). Det kan också handla om 23, 24 dec hos A och 25 och 26 dec hos B osv och samma sak vid nyår.

I andra familjer firar barnen alltid jul hos A med hela storfamiljen och sedan nyår hos B med skidåkning. Fördelen här är att det kan bli enklare att skapa återkommande traditioner som alla tycker om.

Det finns inget rätt eller fel så länge barnet mår bra och ni vuxna är överens. Det viktiga är att undvika föräldrakonflikter och dragkamp om barnet då barn mår dåligt av detta och ofta kan känna egen skuld för att föräldrarna bråkar.

Är du själv, planera julen precis så som du vill ha den

Om du är själv i jul gå all in och ge dig själv det du önskar mest i jul! Kanske är det jul hemma i pyjamas och raggsockar med delikatesser, levande ljus och en svartvit film. Kanske reser du bort eller går på restaurang på julafton och skippar allt vad julen heter i år. Våga tänka nytt och gör det du känner för, i det stora eller lilla.

Vad behöver du från din medförälder i jul?

För många varannanvecka-föräldrar är högtider ofta lite bitterljuva eftersom barnet antingen är här eller där. Det är klart att det påverkar en som förälder. Om omständigheterna tillåter det kan vara en fin gest att skicka ett bild från julklappsutdelningen eller på ert fina barn på julaftonskvällen eller nyårsafton. Fundera på vad du själv skulle bli glad över från din medförälder och om det är en bra idé att skicka meddelande i varannanvecka-chatten.

Har du frågor eller vill ha hjälp?

Har du frågor och funderingar kring barn och varananvecka-liv? Mejla Elisabeth på elisabeth@varannanvecka.app.

Elisabeth är familjerättsjurist och utbildad medlare. Hon är en av grundarna till co-parentingtjänsten Varannan Vecka.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>