Hem NYHETER Skolans största utmaning – bristen på behöriga lärare

Skolans största utmaning – bristen på behöriga lärare

Publicerat av: Redaktionen

Vi måste tänka i nya banor

Redan idag saknas det många utbildade lärare i Göteborg.

Skolans största utmaning - bristen på behöriga lärare

I hela landet saknas flera tusen lärare och det kommer inte att bli bättre under åren som kommer när många lärare går i pension.

Lärarbristen och utmaningen med kompetensförsörjningen är ämnet i det första avsnittet av den nya podden ”Skolverkstan”. I premiäravsnittet pratar Bengt Randén, grundskoledirektör i Göteborg, kring detta med Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan.

— Inte ens om alla studenter som läser till lärare på universitet och högskolor skulle söka sig till Göteborg så skulle det räcka för att täcka våra behov framöver. Läget sådant som det är kräver att vi tänker i helt nya banor när det gäller hur vi arbetar i skolan, förklarar Bengt Randén.

Nya yrkesgrupper och nytänk

För att lösa problemet och garantera en likvärdig utbildning av hög kvalitet för alla elever, så måste skolan tänka helt nytt och ändra synen på hur arbetet bedrivs i skolan.

— Helt nya yrkesgrupper måste in i skolan och i klassrummen. Lärarna måste få mer tid åt att ägna sig åt att göra just det de är unika experter på, det vill säga att undervisa. Och de måste få hjälp av andra när de gör just detta, fortsätter Bengt Randén.

Marika håller med Bengt om att det borde bli enklare för fler personer med annan utbildning att kunna bli lärare.

— Vi skulle behöva ett snabbspår där personer med annan utbildning kan få läsa in lärarbehörigheten, säger Marika Andersson.

Lyfta nivån på debatten om skolan

Syftet med podden är att ta skolans utmaningar på allvar genom samtal om sådant som har betydelse för elever och lärare på riktigt.

— Inte sällan hamnar skoldebatten i överdrifter och förenklingar. Jag vill lyfta nivån på debatten och samtala om det som verkligen betyder något. Det kan handla om pedagogiskt ledarskap, kvaliteten i undervisningen, likvärdighet med mera, understryker Bengt Randén.

Varje poddavsnitt kommer att ha ett tema som grundskoledirektören samtalar kring med en rektor, lärare, elev eller forskare. Podden kommer att sändas en gång per månad.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>