Sveriges äldsta gymnasium firas med ett nytt konstverk
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Sveriges äldsta gymnasium firas med nytt konstverk

Sveriges äldsta gymnasium firas med nytt konstverk

Publicerat av: Redaktionen

Den 24-31 maj 2023 firar vi att Sveriges äldsta gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, fyller 400 år.

Jubileet anordnas av Västerås stad, tillsammans med Sällskapet Arosbröderna, Svenska kyrkan och flera andra organisationer för att uppmärksamma skolans historiska betydelse för Sverige och Västerås som kunskapsstad.

Som ett första steg inför jubileumsveckan har kulturnämnden idag tagit beslut om genomförandet av ett nytt konstverk.

Beslutet om firandet av jubileet togs av kommunstyrelsen 2018. Ett av huvudprojekten i firandet är en ny konstnärlig gestaltning särskilt utformad för en plats vid Rudbeckianska gymnasiet, Stadsbiblioteket och Västerås domkyrka. En konstnär har fått i uppdrag att presentera en skiss av det nya konstverket. Idag har kulturnämnden tagit beslut om genomförande av skissförslaget Lekplatsen av Ann-Sofi Sidén, som är en av Sveriges mest betydande konstnärer.

Sveriges äldsta gymnasium firas med ett nytt konstverk

Illustration från skissförslag Lekplatsen av Ann-Sofi Sidén. Bild på det färdiga konstverket publiceras när det står klart vid invigningen 2023. Illustration: Fahlander arkitekter. Bildupphovsrätt: Ann-Sofi Sidén.

Med skissförslaget knyter Sidén på ett starkt och tydligt sätt an till jubileets syfte – att lyfta idén om allas rätt till utbildning och utbildningens betydelse för att bygga välfärd. I skissförslaget Lekplatsen möter betraktaren två unga kvinnor på styltor som sträcker sig mot varandra över den stenmur som redan finns på platsen. Deras händer möts i en hälsning, en lek eller för att nå gemensam balans. Skulpturen kommer att få ett verklighetstroget, samtida uttryck och gjuts i aluminium.

I skissen binder konstnären på ett skickligt sätt samman skulpturen, muren och markytan genom att använda ett rött marktegel som kommer att sträcka sig runt den befintliga muren och ut över den gång- och cykelväg som leder till Rudbeckianska gymnasiet.

”Sveriges första gymnasium har såklart haft stor inverkan på formandet av Västerås som stad. Utbildning är en stolt tradition som vi bär med oss genom århundraden. Rudbeckianska har format generationer av Västeråselever. En gymnasieexamen är den viktigaste nyckeln till ett framtida arbete och egen försörjning. Jag vill gratulera konstnären Ann-Sofi Sidén som nu får uppdraget att ta fram konstverket enligt skissförslaget och ser fram emot att så småningom få se det färdiga verket i samband med Rudbeckianskas 400-årsjubileum”, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Skissen har förordats till kulturnämnden av en konstsakkunnig urvalsgrupp med motiveringen:
”Stimulerad av platsens historiska kontext och genom att lyfta nyfikenhetens roll för studier och inlärning framhäver förslaget lekens symboliska verkan och betydelse för unga människor vid sidan av akademisk inlärning. Ann-Sofi Sidéns Lekplatsen sträcker sig både bakåt och framåt i tiden och väcker tankar om hur utbildning och människosyn förändrats och utvecklats under 400 år.”

Markus Lindgren (MP), ordförande i kulturnämnden, säger ”Rudbeckianska gymnasiet är på många sätt hjärtat i Västerås rika historia som kultur- och bildningsstad. Jag är glad att vi nu får ett konstverk på plats som verkligen fångar skolans roll i staden, där eleverna håller skolan evigt ung trots att vi nu högtidlighåller dess 400-årsdag.”

Initiativet till konstprojektet har tagits av Sällskapet Arosbröderna, Sveriges äldsta skolförening som grundades 1902 av tidigare elever vid Läroverket i Västerås, idag Rudbeckianska gymnasiet. Vid 300-årsjubileet 1923 uppfördes bronsskulpturen Johannes Rudbeckius av konstnären Carl Milles, även då i samverkan med Sällskapet Arosbröderna. Skulpturen står placerad på domkyrkoplan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>