Utbildningssatsningen Maker Tour – programmering i skolan vänder sig till skolor i utsatta områden i Stockholm.
I projektet besöker Tekniska museets pedagoger mellanstadieklasser för att lära ut, inspirera och stärka den digitala kompetensen hos elever och lärare.
En ny sammanställning visar på en stor intresseökning för teknik och programmering bland elever som deltagit i projektet.
– Det är glädjande att så många unga får upp ögonen för teknik och programmering genom Maker Tour. Dessutom är det tydligt att såväl elever som lärare upplever att de stärker sin digitala kompetens genom utbildningssatsningen, säger Maria Olsson, projektledare och ansvarig för Maker Tour.
9 av 10 elever hissar programmering som yrkesval efter Maker Tour
Genom ByBrick Insight utvärderas projektet kontinuerligt i form av för- och eftermätningar bland såväl elever som lärare. En aktuell sammanställning av 1029 enkäter1 visar följande nyckelresultat:
Elever
Positivare attityd kring programmering. Efter Maker Tour uppger 100 % av eleverna att de tycker att programmering verkar roligt, mot 78 % procent innan start.2
Markant ökning för intresse att arbeta med programmering. Efter Maker Tour instämmer 90 % av eleverna helt och hållet i att programmering som yrke vore kul, mot endast 52 % innan.
Förbättrad attityd kring teknik. Efter Maker Tour uppger 87 % att teknik verkar roligt, mot 79 % innan start.2
Ökad teknikförståelse. Efter Maker Tour uppger hela 94 % att teknik verkar enkelt att förstå, mot 74 % innan projektets start.2
Önskan att lära sig (ännu) mer om teknik. 96 % av eleverna uppger dessutom efter projektets genomförande att de vill lära sig mer om teknik.2
Lärare
Stärkt digital kompetens. Efter Maker Tour anser 96 % av lärarna att de har tillräcklig kunskap och information om programmering i sin roll som lärare, jämfört med endast 34 % innan.2
Nya och användbara kunskaper om teknik. 96 % av lärarna anser även att de har fått ny och användbar kunskap om teknik genom Maker Tour.2
Rekommenderar utbildningen till andra. 92 % av lärarna som deltagit i Maker Tour rekommenderar andra lärare och skolor att vara med i utbildningssatsningen.
Maker Tour – ett unikt och skol- och integrationsprojekt
Bakgrunden till Maker Tour – programmering i skolan är det ökande behovet av personer med teknisk och digital kompetens. SCB uppskattar att det kommer att saknas 75 000 teknikutbildade i Sverige år 2035.3 Teknisk och digital kunskap är en demokratisk rättighet – men idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver alltså utbildas – från alla grupper i samhället.
Genom utbildningssatsningen Maker Tour – programmering i skolan vill science centret Tekniska museet bidra till att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning och innovationskraft inom teknik och programmering. Projektet vänder sig till mellanstadieskolor i utsatta områden i Stockholm. Med hjälp av en rosa programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska museet ut till mellanstadieskolor i dessa områden. Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar samt gratis lovverksamhet. Satsningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ett integrationsprojekt och pågår till 2020. Härigenom är det också helt kostnadsfritt för skolorna att delta.
Maker Tour-projekt har även initierats på flera andra håll i landet – i Kronoberg, Gävleborg och Gotland. Dessa följs av en forskargrupp från Linnéuniversitet.