Kunskapsöverföring mellan människa och maskin
Hem EVENT Kunskapsöverföring mellan människa och maskin vid Blekinge Tekniska Högskola

Kunskapsöverföring mellan människa och maskin vid Blekinge Tekniska Högskola

Publicerat av: Redaktionen

Kan maskiner hjälpa en människa att lära sig av sina tidigare beslut?

Detta är en del av vad forskarna inom programvaruteknik vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH undersöker.

Kunskap är en viktig del för att ett företag ska kunna uppnå sina affärsavsikter. Den viktigaste delen är dock att använda kunskapen på rätt sätt. Detta kan i många fall uppnås med hjälp av regler som kan förstås av människor och kan användas av maskiner. Genom att utveckla interaktionen mellan människor och maskiner kan utnyttjandet och förståelsen för dessa regler förbättras.

Målet för Johan Silvanders forskning i ämnet programvaruteknik har varit att tillhandahålla ett ramverk för att skapa en dubbelriktad kunskapsöverföring mellan människor och maskiner.

Kunskapsöverföring mellan människa och maskinI avhandlingen har han särskilt fokuserat på kunskapsöverföring av regler. Han har även undersökt hur en maskin kan förklara ett visst utfall, använda sin kunskap genom att ingripa för att uppnå vissa mål/avsikter samt ställa frågor av typen ”tänk om…” i syfte att lära av sina tidigare beslut genom att undersöka om ett alternativt beslut hade förändrat utfallet. I förlängningen bör forskningen kunna ge stöd till att analysera olika former av regler och beslut.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Fredagen den 10 december
Tid: Klockan 09:30-13:00
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona samt digitalt via Zoom, se mer information på BTH:s webbplats.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>