Hem NYHETER Skolsatsning i Mora och folkbildande Facebook-grupp vinner källkritikspris

Skolsatsning i Mora och folkbildande Facebook-grupp vinner källkritikspris

Publicerat av: Redaktionen

Skolinitiativet Nätsmart Mora, som stärker barn och unga och deras föräldrar i ämnen som källkritik och integritet, och en folkbildande Facebook-grupp om källkritik och fake news.

Det är vinnarna av källkritikspriset “Det gyllene förstoringsglaset” som delas ut av Internetstiftelsen.

Skolsatsning i Mora och folkbildande Facebook-grupp vinner källkritikspris

Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen.

För fjärde året i rad delar Internetstiftelsen ut källkritikspriset Det gyllene förstoringsglaset på Källkritikens dag den 13 mars. I år delas priset ut i två kategorier: skola och allmänhet.

– Internetstiftelsen vill bidra till kunniga och medvetna internetanvändare. En viktig komponent är förmågan att vara källkritisk. Tack vare teknikutvecklingen och internet möter vi idag en otrolig mängd information, vilket i sig är fantastiskt.

Men om man inte har tillräcklig ämneskunskap för att avgöra om information är tillförlitlig måste man ha förmågan att kunna värdera källan, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen.

Stärkt kommunens förskolebarn och grundskoleelever

Skolpriset tilldelas Nätsmart Mora, ett initiativ i Mora kommun som handlar om att göra barn och unga, och deras vårdnadshavare, mer medvetna och kunniga inom ämnen som källkritik och integritet.

Juryns motivering, skolpriset:
Ett initiativ som på ett systematiskt och samordnat sätt satsat på att göra alla barn och unga i kommunens förskolor och grundskolor, men också deras vårdnadshavare, mer medvetna och kunniga i ämnen som källkritik, integritet, sociala medier och upphovsrätt. Långsiktigheten i satsningen, den tydliga kopplingen till skolans styrdokument och skapandet av en öppen samling lärresurser är ett arbete för fler att inspireras av.

Ett av Sveriges bästa flöden om källkritik

Allmänhetens pris går till den publika och folkbildande Facebook-gruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning” med sina fler än 10 000 medlemmar.

Juryns motivering, allmänhetens pris:
Facebook-gruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning” erbjuder ett av Sveriges bästa flöden om källkritik, desinformation och faktagranskning. Gruppens moderatorer och medlemmar bidrar starkt till ett seriöst, men samtidigt trevligt, diskussionsklimat.

Hederpris till veteran

För första gången delas ett hederspris ut. Mottagare är källkritiksnestorn Torsten Thurén.

Juryns motivering, hederpris
Torsten Thurén är en av svensk källkritiks förgrundsgestalter, som genom hela sin yrkesgärning byggt och spridit kunskap om källkritik. Med gedigen och akademisk förankring har Torsten utvecklat källkritiska kunskaper hos generationer av studenter, och med sina populärvetenskapliga böcker har han outröttligt ökat den källkritiska medvetenheten hos vanliga internetanvändare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>