Skolungdomar utbildas till programmerare
Hem EFTER PLUGGET Skolungdomar utbildas till programmerare

Skolungdomar utbildas till programmerare

Publicerat av: Redaktionen

Skolungdomar utbildas till programmerare under påsklovet.

Adyen i samarbete med Space Academy för att locka fler unga till kodning

Ett av Europas största fintechbolag går in som samarbetspartner och sponsor för utbildningsprogrammet Space Academy, med syftet att introducera ungdomar till programmering för att bidra till talangförsörjningen och bidra till mångfald inom teknikyrken. I påsk kommer de tillsammans att anordna ett bootcamp där unga får möjlighet att lära sig om programmering och tech.

Skolungdomar utbildas till programmerareDet nederländska betalteknikbolaget Adyen som idag jobbar med åtta av Sveriges tio största detaljhandlare, blir sponsor för utbildningsprogrammet Space Academy. Adyen erbjuder företag en omniplattform där de kan ta emot betalningar oavsett kanal eller betalningsmetod. Space Academy, en del av Pophouseägda Space vid Sergels Torg i Stockholm, utbildar unga inom programmering för att skapa framtida karriärmöjligheter inom tech, oavsett ungdomarnas bakgrund. Inom ramen för samarbetet kommer Adyen bidra med resurser till Space Academy och deras målsättning för att demokratisera tillgången till tech för ungdomar.

– Med kontor i 19 länder runtom i världen ser vi på Adyen att konkurrensen om talanger inom tech är hårdare i Stockholm än någon annanstans. Vi vill bidra till talangförsörjningen och det är viktigt för oss att kunna erbjuda samma möjligheter till ungdomar som ännu inte haft chansen att lära sig programmering och allt det kan erbjuda individen, organisationen och samhället. Här ligger Space Academy i framkant och vi ser fram emot att tillsammans kunna stärka den utvecklingen, säger Tobias Lindh, VD Adyen Norden & Baltikum.

För att demokratisera tillgången till tech vill Space Academy se till att lärande i området och utveckling av digitala färdigheter görs tillgängliga för alla oavsett bakgrund. Målsättningen är att bredda deltagandet i underrepresenterade grupper och att 50 procent av representationen i Space Academys aktiviteter ska vara kvinnlig.

– Vi vill göra industrin och framförallt det centrala hantverket – programmering – tillgängligt för ungdomar och från alla olika bakgrunder. Vi behöver väcka ett intresse och förmedla att de behövs och kan göra skillnad.  Det är det enda sättet vi kan komma till bukt med det hål som finns på dagens och framtidens arbetsmarknad, säger Nastaran Baleng-Soultani, Co-Founder & Head of Space Academy.

Space Academy kommer att utbilda ungdomar, lyfta fram förebilder och engagera arbetsgivare dels genom inspirationsföreläsningar och introduktionskurser, men också genom längre upplevelsebaserade kurser i kodning, så kallade bootcamps. Dessa längre kurser kommer hållas under läsårets olika skollov och skall ge introduktion till programmering och digitalt skapande för att främja nästa generations techtalanger samt även adressera IT-sektorns behov av techkompetens. Redan i år förväntas Sverige ha ett underskott på 70 000 personer inom IT- och techindustrin.

– Vi ser en brist på kännedom om sektorns fantastiska möjligheter kombinerat med upplevda höga trösklar för att ta sig in i techbranschen. Därför är vi otroligt glada att få samarbeta med Adyen som är en branschledare inom digital innovation. De kommer utgöra enorm nytta inom ramen för projektet och bidra till att lösa de samhällsutmaningar vi försöker tackla, säger Nastaran Baleng-Soultani.

Den 11–14 april kommer Space Academy, i samarbete med Hello World! och Adyen arrangera ett bootcamp tillsammans, där ungdomar får lära sig mer om programmering och tech. Under utbildningsveckan kommer Adyen att bidra med föreläsare, utbildningstillfällen och coachning av

 • ungdomar som genomför projekten inom programmering.

  Adyen som bolag har alltid präglats av sin fokus på, och tilltro till programmering. Tre av våra fyra grundare är programmerare och vår organisation driver sin innovation med utgångspunkt i tekniken, säger Tobias Lindh.

 Info om SPACE Academys utbildningsprogram:

 • Syfte: Tillgängliggöra programmering och spelutveckling till ungdomar från hela Sverige
 • Åldersgrupp: 13-19
 • Kostnad: Gratis
 • Utbildningstillfällen:
  • Introduktionsföreläsningar riktade till skolklasser sker på SPACE tisdagar varje vecka. Upp till 100 deltagare kan delta per tillfälle.
  • Bootcamp coding: Åtta evenemang om året, fyra fysiska respektive fyra digitala. Totalt 30 deltagare kan delta per fysiskt tillfälle och digitalt är antalet mer obegränsat.
  • Bootcamp Game development. Fyra evenemang om året, två fysiska respektive två digitala. Totalt 30 deltagare kan delta per fysiskt tillfälle och digitalt är antalet mer obegränsat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>