En ’open source’-utbildning om klimatomställningen finns nu tillgänglig för allmänheten.
”Klimatnyfiken” är en del av ett bredare paket med två andra folkbildningskurser som tagits fram i samverkan med fack- och studieförbund.
”Kunskap är nyckeln för att skapa förståelse och motivation för den klimatomställning som måste ske”, säger Tove Ahlström, vd på den oberoende tankesmedja Global Utmaning, som står bakom initiativet.
Enligt en stor internationell enkätundersökning är 40 procent av svenskarna mycket oroade över tillståndet på jorden men en tredjedel av svenskarna (33 procent) säger att ett stort hinder för att agera är brist på information om vad de kan göra för att hjälpa. Undersökningen fokuserade på G20 länder – se nedan för mer information.
“Nyckeln för att lösa den globala klimatkrisen hållbart och rättvist är jobben”, säger Maria Nyberg, generalsekreterare för Union to Union, de svenska fackförbundens biståndsorganisation “Vi måste se till att alla människor har vettiga jobb som går att försörja sig på. Annars kommer klimatomställningen att möta globalt motstånd. Ingen får lämnas utanför, det är avgörande”.
”Många i Sverige känner sig uppgivna av det allvarliga läget som FN:s senaste klimatrapport tydligt befäster. Vår utbildning hjälper till att förvandla klimatångesten till faktabaserade insikter, vilket i sin tur leder till handling hoppas vi. På så vis skapar vi också en folklig opinion som underlättar för politiker att ta tuffa, men nödvändiga, beslut”, säger Tove Ahlström, vd på Global Utmaning.
“Klimatnyfiken” (https://klimatnyfiken.klimatagendan.se) tar cirka 60 minuter att genomföra. Efter att man har gått klart den interaktiva kursen – som utvecklats av pedagoger – får man ett intyg.
”Det är en demokratifråga. Naturvårdsverket gör bedömningen att Sverige inte gör tillräckligt för att implementera Parisavtalets artikel 12, som handlar om att ge människorna information om klimatomställningen.Vi måste fixa detta, annars kan vi inte få till en rättvis klimatomställning där ingen kommer i kläm och där alla känner sig delaktiga ”, säger Tove Ahlström.
Hela utbildningspaketet
“Klimatnyfiken” är en av tre utbildningar som utvecklas under flaggan Klimatagendan – Sverige ställer om, med finansiering från Postkodstiftelsen och Union to Union. Utbildningspaketet inkluderar även:
- ”Klimatsamtal”, pedagogiskt material i ‘open source’ som är tänkt att hållas på arbetsplatser genom fackförbunden och för allmänheten genom studieförbunden i studiecirklar.
- Kursen ”Klimatengagemang”, som är en utbildning för så kallade Klimatambassadörer i att leda Klimatsamtal och skapa engagemang i klimatfrågan. De sex utbildningstillfällen kommer att nå medlemmar av Byggnads, Handels, IF Metall, Sensus, ST, Transport, Vision och studieförbund.
Enkät om svenskarnas inställning till klimatkrisen
Undersökningen genomfördes i maj av Ipsos/MORI och bygger på svar från 20 000 personer i världens 20 största ekonomier, däribland 1 000 svenskar. Nära tre fjärdedelar svarar att de tror jorden går mot oåterkalleliga brytpunkter, så kallade ”tipping points”, på grund av människans påverkan. Att Sveriges respondenter inkluderades blev möjligt inom ramen för forskningsprogrammet FAIRTRANS, som finansieras av Mistra och Formas. FAIRTRANS fokuserar på en rättvis klimatomställning utifrån civilsamhällets erfarenheter och engagemang.