En färsk undersökning visar att många föräldrar slutar läsa högt för sina barn alldeles för tidigt.
Därför tar världens starkaste och snällaste björn nu upp kampen för att öka högläsandet i hemmen – med hjälp av inspirerande tips och en läsfrämjande tävling.
Högläsning är officiellt tema under årets läslov vecka 44. En färsk undersökning* utförd av Egmont och Bamseredaktionen visar på en tydlig skillnad i hur ofta föräldrar läser högt för sina barn beroende på ålder och läsmognad. Hela 78 procent av föräldrarna läser högt dagligen för barn i åldrarna 6-9 år, medan endast 27 procent av föräldrarna läser högt för barnen efter 9 års ålder. Av de föräldrar som helt slutat läsa högt för sina barn, så anger 62 procent att de slutade läsa på grund av att barnet började läsa på egen hand.
– Högläsning ökar barns ordförråd och har en central inverkan på läsförståelsen, samt förmågan att kunna navigera i vardagens textrika samhälle. Högläsning skapar också delaktighet och gemenskap, utvecklar kreativitet och tankar. Därför är det angeläget att man som förälder fortsätter att läsa högt för sina barn även när de blir äldre och kan läsa själva, säger läs-, språk och skrivutvecklaren Maud Nilzén.
Högläsningsinspiration med Bamse
Vad kan man då göra för att komma igång med högläsning hemma?
I den aktuella undersökningen rekommenderar flitigt högläsande föräldrar allt ifrån att läsa högt under köksbordet till att läsa med olika röster och dialekter.
I samarbete med Maud Nilzén har Bamseredaktionen tagit fram fem högläsningstips till vuxna. Tipsen finns att ladda ner på Bamse.se och presenteras i BAMSE nr 16/17, som finns i butik just nu.
För att inspirera till ökad högläsning drar nu även ”Bamses högläsningstävling” igång. Utmaningen går ut på att läsa in en Bamse-saga som finns publicerad i den aktuella Bamsetidningen och på Bamse.se. Tävlingen är öppen för alla åldrar och vinnaren får läsa in sagan i en professionell studio och publiceras på bland annat Readly, Storytel och Spotify.
– Högläsning och att lyssna på historier utvecklar både språk och tal. Det är viktigt att få in en vana, att läsa lite varje dag, men sättet som vi läser på har också betydelse. Ju större engagemang, desto roligare blir det och det hoppas vi kunna inspirera till med hjälp av Bamse och våra olika aktiviteter säger Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamsetidningen.