Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA ”Polyglutt skapar mer likvärdighet”

”Polyglutt skapar mer likvärdighet”

Publicerat av: Redaktionen

Michaela Sti, förskollärare, grundskollärare (1-6) och IKT-pedagog var den som introducerade Polyglutt för verksamhetscheferna i Huddinge kommun.

Nu kan alla förskolebarn i kommunen utveckla sitt språk genom att läslyssna på hundratals bilderböcker om och om igen.

”Polyglutt skapar mer likvärdighet”

Michaela, vad fick er att välja Polyglutt?

I Huddinge kommun ser vi barns språk och språkutveckling som ett av våra viktigaste fokusområden. Vi är finskt förvaltningsområde vilket innebär att kommunen ska erbjuda en verksamhet som stärker det finska språkets ställning och vi har även många barn med annat modersmål än svenska.

För oss är det viktigt att kunna erbjuda litteratur där barnen kan lyssna på både sitt modersmål och svenska. Viktigt för oss är även att böckerna är kvalitetsgranskade.

En annan viktig faktor varför vi valde Polyglutt är att det finns böcker med TAKK- och teckenspråksfilmer; det handlar om likvärdighet för våra barn!

Vilka fördelar ser du med att alla era förskolor nu har tillgång till Polyglutt?

Fördelen med att alla förskolor nu får tillgång till Polyglutt är att det blir mer likvärdigt. Att jobba med modersmål och flerspråkighet är inte alltid lätt om det inte finns någon av pedagogerna som kan prata språket. Det ska inte bero på vilken förskola jag går på och här underlättar Polyglutt eftersom det finns så många språk att tillgå vilket är fantastiskt. Det är också oerhört viktigt att väcka läsglädjen hos barnen tidigt, men då måste det också finnas tillgång till böcker.

Har du något tips till andra kommuner eller förskolor vid val av en digital bilderbokstjänst?

Mitt tips till andra kommuner som funderar på att skaffa en digital bilderbokstjänst är att fundera på hur de vill arbeta med litteratur och språkutveckling. Vilka språk kommer ni att jobba med? Ta reda på vilket stöd det finns i tjänsten för hur pedagogerna ska kunna arbeta med verktyget (exempelvis handledning för boksamtal, länkar etc). Se även till att ta vara på den kostnadsfria utbildning som ingår när ni tecknar avtal för Polyglutt. På så vis får all personal kunskap och inspiration som gör att de kan utnyttja tjänsten fullt ut. Sist men inte minst, se över tillgången till lärplattor på kommunens förskolor och bestäm hur de ska användas.

Nu erbjuder 83 kommuner i Sverige Polyglutt till alla sina förskolor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>