Alla kan göra något för miljön och tillsammans kan man göra mycket.
Det konstaterar Städa Sverige och ICA Stiftelsen när det andra året med det gemensamma hållbarhetsprojekt Klara, färdiga, städa! summeras.
Över 2 000 idrottsungdomar och ledare från 82 lag har tillsammans fyllt över 1 200 säckar med skräp från svensk närmiljö.
Sedan i fjol har Städa Sverige, ICA Stiftelsen och idrottsföreningar gjort gemensam sak för den svenska miljön. I hållbarhetsprojektet Klara, färdiga, städa! får idrottsföreningar runtom i Sverige uppdrag att städa sin närmiljö. Totalt 2 063 idrottsungdomar med ledare från 82 föreningar har på detta sätt kunnat engageras i år.
Och det har gett gott resultat för miljön. Under städhelgerna i maj och september kunde man tillsammans fylla 1 262 gula säckar med skräp. Det motsvarar nästan 18 ton skräp, enligt Städa Sveriges beräkningar.
– Det känns otroligt roligt och viktigt. Vi är stolta över dessa samarbeten mellan ICA-handlare och lokala idrottsföreningar där vi tar ett gemensamt ansvar för närmiljön. Tillsammans gör vi skillnad, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen.
Viktiga extrapengar till idrotten
Städinsatser har skett på orter där ICA-handlare säljer ICAs miljökasse, ett mer hållbart alternativ. Från Råneå till Roma, Lerberget till Lund. Inte bara för närmiljön på dessa orter är projektet värdefullt, utan också för ICA-handlarnas samarbetsföreningar som deltar. Varje medverkande förening får en ersättning på mellan 5 000 och 8 000 kronor, och årets medverkande lag har fått dela på drygt 600 000 kr. Pengarna kommer att gå till allt från sportutrustning till läger och planhyror.
– Det betyder jättemycket. Vår förening består av studenter och studenters ekonomi är väldigt utsatt. Därför är det här ett jättebra sätt för oss att få ett extra tillskott till föreningen, säger Ruben Westfelt från Stockholm Universitets FF, en av alla medverkande föreningar.
Dubbelt välgörande
Som vanligt ingår mängder av fimpar, förpackningar och plastskräp som frigolit i det plockade skräpet. Men också väldigt mycket större saker som motorhuvar, däck, tvättställ, brända mopeder och dunkar med svavelsyra har hittats.
– Det är så betydelsefullt att Sveriges ICA-handlare och ICA Stiftelsen möjliggör detta projekt som både är miljömässigt som socialt hållbart. Det är en riktig välgärning för miljön att allt detta farliga skräp tas bort, och det är en välgärning för idrottsungdomarna att de får resurser till sitt idrottande, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.