Hem NYHETER Stora Synundersökningen 2019: Många föräldrar är oroliga över barns synhälsa vid skärmtittande ”Föräldrars oro är befogad”

Stora Synundersökningen 2019: Många föräldrar är oroliga över barns synhälsa vid skärmtittande ”Föräldrars oro är befogad”

Publicerat av: Redaktionen

70 procent av alla svenska föräldrar anser att deras barn spenderar för mycket tid framför en skärm.

Samtidigt känner 43 procent av föräldrarna en oro över att barnens ögon ska påverkas negativt av allt skärmtittande.

Detta visar Stora Synundersökningen 2019, gjord av Synoptik i samarbete med Novus. Samtidigt bekräftar optiker från Synoptik att för mycket skärmtittande är negativt för ögonhälsan, men det finns många bra tips till föräldrar med skärmintensiva barn.

Stora Synundersökningen 2019: Många föräldrar är oroliga över barns synhälsa vid skärmtittande ”Föräldrars oro är befogad”

Bilkälla: Patricia Prudente från Unsplash

– Föräldrarnas oro är befogad. Att fokusera blicken på nära håll överanstränger ögat. Barn spenderar mycket tid över böcker och olika skärmar under tiden i skolan och vid läxläsning. När barnen dessutom ägnar mycket fritid framför en skärm ökar risken drastiskt att få problem med synen.

–Vanligast är att mycket skärmtittande leder till närsynthet. Andra problem kan vara dubbelseende när ögat inte orkar anpassa sig till avståndet eller följdsjukdomar av närsynthet, så som näthinneavlossning och glaukom, säger Awet Tesfamariam, optiker och chef för kliniska frågor på Synoptik.

Enligt Stora Synundersökningen 2019 tycker sju av tio föräldrar att deras barn spenderar för mycket tid framför en skärm och drygt fyra av tio oroar sig också över hur barnens ögon reagerar på all skärmtid. 2019 års undersökning visar att föräldrar som oroar sig har ökat från 36 procent till 43 procent sedan 2017.

– Vi ser en ökande oro hos föräldrarna men skärmtiden hos barn är i stort sett densamma idag som för två år sedan. Utifrån barns ögonhälsa kan vi konstatera att mycket skärmtid inte gör barnet någon tjänst. Snarare orsakar det att barnet får synfel i förtid, säger Maja Kalm Henefalk optiker på Synoptik.

När barn under lång tid fokuserar blicken på nära håll överansträngs ögat och medför att ögat försöker anpassa sig till detta avstånd och börjar växa sig längre. Då ögat går från en rund form till avlång uppstår närsynthet och synen blir suddig på långt håll.

– Det är viktigt att korrigera synfelet med linser eller glasögon och att kontrollera synen ofta. Närsyntheten kan öka om den inte korrigeras. Därför rekommenderar vi att barnen kommer på synundersökningar minst en gång per år, gärna oftare. Bra att tänka på är att det kan vara svårt för oss optiker att hitta rätt styrka till barnet om ögonen har tittat på en skärm nyligen. Då är ögonen spända och kan ge en falsk bild av hur barnet faktiskt ser. Undvik därför gärna skärmtittande samma dag som synundersökningen för att få en så korrekt bedömning som möjligt, säger Maja Kalm Henefalk.

Tips till föräldrar med skärmintensiva barn:

  • Begränsa tiden framför skärm – ju yngre barnet är desto mindre tid bör de spendera framför en skärm.
  • Stora skärmar är bättre än små – försök att undvika mobilskärmen så långt möjligt, välj hellre TV:n som ger ett längre avstånd till ögat.
  • Sitter barnet framför en mobil eller surfplatta, se till att barnet inte har näsan rakt ner i skärmen. Vi rekommenderar ett avstånd på cirka 40 cm.
  • Framför datorn kan avståndet gärna få vara 60-80 cm och ett tips är att dra ner skärmljuset eftersom starkt ljus kan göra att ögonen blir trötta och irriterade.
  • Var ute mycket – dagsljus ger en positiv effekt på ögat och motverkar närsynthet. Utelek bidrar också till att ögat får slappna av och fokusera på längre avstånd.
  • Undvik alla skärmar minst en timma före läggdags – det gör att barnens ögon hinner slappna av och det blir enklare att somna.
  • Klagar barnen på huvudvärk, torra eller irriterade ögon, kan det vara på grund av ljuset från skärmarna, så kallat blåljus. Ta en paus från skärmen och låt ögonen vila genom att göra något annat en stund.
  • Linser specialanpassade för barn kan vara ett bra sätt att bromsa närsynthet. De förebygger så att närsyntheten inte ökar genom att tillväxten av barnets ögon bromsas upp istället för att öka vilket den kan göra om barnet använder vanliga glasögon.
  • Falsk närsynthet/ögonkramp kan uppkomma. Det betyder att ögat ständigt arbetar så som det gör vid nära fixering, oavsett var ögat tittar. Detta gör att barnet ser dåligt på långt håll. Detta kan avhjälpas med glasögon.
  • Kontrollera barnens syn regelbundet hos optikern. Minst en gång per år, gärna oftare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>