Hem NYHETER Framgångsrecept för skolbibliotek – nu på bok!

Framgångsrecept för skolbibliotek – nu på bok!

Publicerat av: Redaktionen

Skolbiblioteken har bubblat upp som en av de viktigaste frågorna både i debatten om bibliotekens framtid och om vinster i friskolorna.

I den nya boken Struktur – men hur? visar Sofia Malmberg vilka framgångsfaktorerna är för att skapa goda förutsättningar för skolbibliotek i Sverige.

”Många av de som jobbar med skolbibliotek idag tycker att uppdraget är spännande, men saknar rätt verktyg. Yrket har också genomgått en stor förändring – från att administrera en boksamling till att idag utgöra en viktig del av elevernas undervisning”, säger Sofia Malmberg.

Framgångsrecept för skolbibliotek – nu på bok!

Struktur – men hur? går igenom hur existerande nätverk av bibliotekspedagoger, assistenter och samordnare kan stärkas och förbättras. Detta så att skolbiblioteket kan fungera som en pedagogisk resurs.

”En aktiv skolbibliotekarie, med ett välutrustat skolbibliotek, kan spela en avgörande roll för elevernas läslust och källkritiska förmåga”, säger Sofia Malmberg.

Bemannade skolbibliotek är idag en bristvara. Bara 37 procent av svenska elever har i dagsläget tillgång till ett bemannat skolbibliotek.

”Beslutsfattarna behöver förstå vilken pedagogisk sprängkraft skolbiblioteket utgör och avsätta de resurser som krävs. Att många elever saknar det skolbibliotek som de enligt lag har rätt till gör den här frågan ytterst angelägen”, säger Sofia Malmberg.

Boken är skriven för samordnare för skolbibliotek, förvaltningsledning och rektorer men den innehåller mycket för alla som arbetar med, och fattar beslut om, skolbibliotek.

Sofia Malmberg arbetar som samordnare för skolbiblioteken i Järfälla och har tidigare arbetat som skolbibliotekarie på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. Hon är även en flitigt anlitad föreläsare och har skrivit ett flertal böcker om skolbibliotek.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>