Hem NYHETER Storsatsning på det egna ansvaret för att skapa framtidens unga förebilder

Storsatsning på det egna ansvaret för att skapa framtidens unga förebilder

Publicerat av: Redaktionen

I Göteborg vill man vara i framkant med att våga satsa på unga.

Satsningen med över 5 miljoner kronor görs av Stenastiftelsen till den icke vinstdrivande organisationen Förebildarna med målet att förändra attityder, utveckla färdigheter samt möjliggöra entreprenöriella projekt med samhällsnytta.

Då skapas en möjlighet för unga att själva ta ansvar för att göra en positiv påverkan. I sitt eget liv och i samhället.

Storsatsning på det egna ansvaret för att skapa framtidens unga förebilder

”Förebildarnas viktigaste uppgift är att motivera, ge mod och verktyg så att unga individer kan ta ansvar och agera. Genom att skapa värden för andra än sig själv, lär de sig att tänka utanför boxen och bli trygga, självständiga individer som ser möjligheter och vågar gå från tanke till handling”, säger Julia Hult, verksamhetsledare och grundare på Förebildarna.

Förebildarna grundades 2016 och har sedan start fått stort och avgörande stöd från Stenastiftelsen. Det har resulterat i att flera olika utbildningsprogram och kampanjer har utvecklats.

Över 1000 unga deltagare mellan 16-25 år har sedan starten deltagit i programmen, Sveriges första Förebildspris och Förebildsgala har arrangerats och över 100 ungdomsdrivna projekt med samhällsnytta skapats och genomförts.

”Vi ser att unga har en alldeles fantastisk och unik möjlighet att påverka sitt eget liv och samhället i en positiv riktning, men att de inte alltid fått verktygen eller insikten att de faktiskt har de möjligheterna. Stenastiftelsens satsning är ett fantastiskt bevis på att det finns fler som vill vara med och ge unga denna möjlighet. Det innebär att vi nu kan arbeta mer långsiktigt, skala upp och erbjuda våra insatser till många fler”, avslutar Julia Hult.

Storsatsning på det egna ansvaret för att skapa framtidens unga förebilder 3”Förebildarna bedriver en verksamhet som ligger nära Stenastiftelsens grundvärderingar, så det är med glädje och stolthet vi fortsätter att stötta organisationen. Bilden av samhället som träder fram i media, fokuserar ofta på problemen, riskerna och de negativa aspekterna. Ibland upplever ungdomarna att de inte utgör en del av samhället, utan att det som uppfattas som samhället är ”någon annan”. Förebildarna hjälper unga att faktiskt förändra och göra en riktig skillnad”, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Stenastiftelsen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>