Huawei har i studentprogrammet Seeds for the Future för sjätte året i rad valt ut tio svenska universitetsstudenter för en kunskapsresa till Kina.
Programmet är en global satsning från Huawei. Med på årets resa fanns studeranden vid KTH, Chalmers, Umeå universitet och dessutom två universitetsstudenter från Island.
Syftet med studentprogrammet är att utbyta kunskap inom informationsteknik (ICT) och därmed bidra till den digitala transformationen i Sverige.
Huaweis årliga studentprogram Seeds for the Future syftar till att öka kunskapen om ICT bland studenter och på så sätt bidra till Sveriges digitala transformation. De tio studenterna från Sverige läser bland annat Information and Communication Technology, Computing Science and Engineering och Interaction Technology and Design, vid KTH, Chalmers och Umeå universitet.
– Vi är glada över att vi för sjätte året i rad kunnat erbjuda universitetsstudenter en kunskapsresa till Kina och Huaweis huvudkontor i Shenzhen. Som branschledande teknik- och kommunikationsföretag är vi med och driver den digitala utvecklingen framåt i Sverige, vilket medför ett ansvar i att inspirera och stötta framtidens förmågor inom vårt område. Med programmet Seeds for the Future och den årliga kunskapsresan vill vi erbjuda studenterna en inblick i den digitala utvecklingen, säger Kenneth Fredriksen, vd för Huawei Sverige.
Huawei arbetar med global forskning i Sverige med kontor i Stockholm, Göteborg och Lund.
– Huaweis Seeds for the Future är exempel på ett fantastiskt samarbete mellan akademin och industrin och ett av yttersta vikt. Efterfrågan på digitalisering i Kina har motiverat företag att investera inom områden där vi utför forskning och utbildning inom KTH inom till exempel teknik för inbyggda sensorer och inom avancerade datorsystem. Områden som hjälper företag att genomföra digital transformation, säger Markus Hidell, docent och ansvarig för internationalisering vid skolan för elektroteknik och datavetenskap på KTH.
Inblick i den senaste tekniken hos Huawei
Studentresan innehåller en teknikutbildning på Huaweis huvudkontor i Shenzhen, nära Hong Kong. Studenterna fick information om företaget och professionell teknisk undervisning och praktik inom 5G, Internet of Things och telekom.
– Jag har fått ett helt nytt perspektiv på telekombranchen. Ingen annan branch driver samhällets teknikutveckling som telekom. Där har jag i synnerhet blivit imponerad av Huaweis 5G-nätverk med ultra-low latency, säger Emil Söderlind, studerande vid Umeå universitet.
– Det var verkligen två intressanta veckor i Kina. Vi fick ta del av den kinesiska kulturen och besökte många sevärdheter. Besöket vid den kinesiska muren var stort för mig eftersom det är något jag alltid velat göra. Att få möjlighet att besöka Huaweis huvudkontor var spännande. Det var en häftig känsla att veta att de är världsledande inom deras område och att jag fick besöka deras huvudkontor. Resan var på många sätt överväldigande, man längtar tillbaka, säger Rebecka Forsberg, studerande vid KTH.
– Det var väldigt kul att träffa personer från många olika länder och jag fick god kontakt med några av dem som vi reste med. Vi hade duktiga guider med oss på resan som såg till att vi fick besöka många sevärdheter och testa på olika maträtter. Det var roligt att få ta del av kulturen. Det kändes stort och väldigt kul att se Huaweis huvudkontor, det var nästan som en mindre stad. Där besökte vi bland annat en utställning om framtidens städer, vilket var inspirerande. Det var även spännande att få testa på praktiska saker, så som att konfigurera en 5G-basstation, Linnea Berggren, studerande vid Umeå universitet.