Junibacken storsatsar: Fnatta runt i Mumindalen
Hem EFTER PLUGGET Junibacken storsatsar: Fnatta runt i Mumindalen

Junibacken storsatsar: Fnatta runt i Mumindalen

Publicerat av: Redaktionen

Efter ett torftigt och nedstängt barnkulturår, storsatsar Junibacken med en av barnens stora favoriter – Tove Janssons mumintroll.

Utställningen ”Fnatta runt i Mumindalen” hade premiär i maj och bygger på scener ur fyra böcker.

Här tas barnen ut på äventyr på brusande hav och genom storskogen där Hemulen lurar med sin jättedammsugare.

Fnatta runt i Mumindalen bjuder in både den inbitna muminfantasten och den som ännu inte lärt känna Mumin till ett äventyr som stimulerar läslusten. Här får barnen plocka äpplen i storskogen där Hemulen lurar, de kan krypa in i en jättedammsugare, bära runt på stora stenblock, spela teater på sommarscenen, balansera på bryggorna och åka rutschkana från Muminpappans skrivarlya.

– Precis som i Tove Janssons böcker så har Mumindalen på Junibacken många överraskningar. Katastrofen lurar runt hörnet samtidigt som man vet att det ordnar sig. Vi har lekt med de stora ytorna och takhöjden och i den här Mumindalen blir vi alla små men får ta stor plats, säger Sanna Pedersen, verksamhetschef på Junibacken.

Havet i fokus! anslutning till den nya utställningen kommer Junibacken att sprida kännedom om Östersjöns tillstånd genom olika aktiviteter riktade till barn. Detta görs som en del av Moomin Characters kampanj #VÅRTHAV.

Gemensam satsning tillsammans med Moomin Characters och Rights & Brands

Utställningen görs i samarbete med Moomin Characters och Rights & Brands som också är med och sponsrar utställningen. Utställningen bygger på scener från fyra böcker; såväl bilderböcker för de yngre barnen som kapitelböcker för de äldre. Scenografin är skapad av Junibackens scenografer.

– Astrid Lindgren och Tove Jansson visade vägen då ett krigshärjat Europa lärde sig att sätta barnen i främsta rummet. För oss representerar Junibacken det finaste vi har lyckats skapa inom barnkultur. Vi är oerhört stolta över att få vara med och påminna om barnlitteraturens betydelse igen. Samma värderingar behövs idag för att vi skall ta oss ur den kris som covid-pandemin har orsakat, säger Roleff Kråkström, vd, Moomin Characters.

– Vi är fortfarande i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge och vänder på varenda krona. Barnen är de stora förlorarna när det mesta är satt på paus varför vi är väldigt glada över att Moomin Characters och Rights & Brands hjälper oss att förverkliga detta för alla kulturtörstande barn och vuxna, säger Kajsa Medin Hansen, Junibackens vd.

Endast förköp av entrébiljetter

Junibacken tar in begränsat med besökare. Därför gäller endast förköp av dagsbiljetter med bokad entrétid på junibacken.se. Junibacken har öppet torsdag-söndag kl. 10-17.

Mer läsning här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>