Hem TEKNIK Förändra världen och skapa framtiden – studera IT och teknik

Förändra världen och skapa framtiden – studera IT och teknik

Publicerat av: Redaktionen

Vill du bli rik, bli ingenjör! Titeln skrivs av NyTeknik, och är en av flera artiklar som nyligen associerat ingenjörslinjen till makt, inflytande och rikedom.

Världens mest inflytelserika personer är idag till stor del programmerare, nördar och teknikgenier.

Förändra världen och skapa framtiden - studera IT och teknik

Revolutionerande innovationer som förändrar hur vi tänker och som förbättrar samhället görs av individer som behärskar och använder vetenskap, IT och teknik som verktyg.

Bill Gates, världens näst rikaste person, gick kvällskurser och programmerade datorprogram på egen hand redan som barn. Jeff Bezos, grundare av Amazon och världens rikaste person, hade tidigt en förkärlek för datorer och studerade datavetenskap och elektroteknik.

Även Mark Zuckerberg studerade datavetenskap och byggde hela sitt imperium, Facebook, på sina programmeringskunskaper.

Elon Musk, en av världens största influencers, började programmera redan vid 10-årsåldern och har en examen i fysik.

Det är glasklart att utbildning inom teknik, IT och ingenjörsvetenskap kan leda till en avsevärd möjlighet att förändra världen och skapa framtiden. Det är därför djupt problematiskt att endast 22 procent av Sveriges utbildade civilingenjörer är kvinnor. Hur kommer det sig att siffran är så låg?

Svaret är givetvis komplicerat och beror på många faktorer. Många vittnar om grabbiga och exkluderande kulturer, felaktiga könsstereotyper och självuppfyllande profetior om att kvinnor inte klarar av uppgiften. Undersökningar visar även att vi behandlar pojkar och flickor olika redan från unga åldrar, vilket påverkar deras framtida yrkesval.

Som VD på ett vetenskapslekland som bland annat lär ut programmering och teknik till barn, får jag tyvärr på nära håll se hur flickor och pojkar behandlas olika. Oftast sker detta omedvetet av föräldrarna. Andelen pojkar som, av sina föräldrar, skrivs upp på våra kurser inom IT och teknik är högre än andelen flickor. Flickor uppmanas oftare att måla keramik och får se på hur deras bröder leds in till programmeringssalen.

“Fint ställe, men himla dumt att ni har så mycket att göra för mina söner, men inget för min dotter”.

Citatet ovan fick jag höra av en förälder som var på jakt efter en trevlig helgaktivitet till sina barn. Hen hade tittat in hos oss men beslutade att det inte var värt att stanna, då hens dotter inte skulle ha något att göra. IT, 3D-printing, teknik, biologi, kemi, film och miljövetenskap – allt detta var tydligen manligt kodat.

Till er föräldrar som medvetet eller omedvetet antar att era döttrar inte kommer att intressera sig för IT eller teknik vill jag skicka en hälsning. Unga flickor är duktiga, smarta och logiska personer. Det finns ingen skillnad i hur svårt IT eller teknik uppfattas av de olika könen, eller hur roligt de har när de utforskar dessa ämnen. Detta ser vi varje dag. Det enda som behövs är att vi vuxna visar tilltro och ger barnen en chans att upptäcka detta själva. Barn är anpassningsbara och intresserar sig lätt för det vi uppmanar dem att intressera sig inom. Tillsammans kan vi säkerställa att framtidens mest inflytelserika personer, som bygger upp och förbättrar vårt gemensamma samhälle, är både män och kvinnor.

Marielle Sterner, VD på Cool Minds

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>