Teach for Sweden: ett konkret svar på Skolverkets larm om ökande klyftor i utbildning
Hem UTBILDNING Teach for Sweden: ett konkret svar på Skolverkets larm om ökande klyftor i utbildning

Teach for Sweden: ett konkret svar på Skolverkets larm om ökande klyftor i utbildning

Publicerat av: Redaktionen

Idag publicerade Skolverket en lägesbedömning som pekar på ökade skillnader mellan elevgrupper och skolor i Sverige.

Organisationen Teach for Sweden jobbar aktivt med att få in fler behöriga och motiverade lärare på skolor med mindre gynnsamma förutsättningar för att bryta den pedagogiska segregationen.

Skolverkets rapport målar upp en bild av en svensk skola i obalans. För att möta detta behov tar Teach for Sweden ett proaktivt grepp och arbetar med konkreta åtgärder för att adressera en del av problemen som identifierats.

”Vi vet att den mest avgörande faktorn för om en elev lyckas i skolan är hens socioekonomiska bakgrund. Det kan vi tyvärr inte ändra på. Men vi vet också att lärarens skicklighet är den faktor som har störst möjlighet att jämna ut dessa ojämlikheter. Och det, kan vi faktiskt jobba med”, säger Åsa Jakobsson, COO på Teach for Sweden.

Teach for Sweden: ett konkret svar på Skolverkets larm om ökande klyftor i utbildningSedan 2013 rekryterar organisationen ledartalanger till ett tvåårigt ledarskapsprogram där de arbetar som lärare på en skola som har utmaningar med måluppfyllelsen, samtidigt som de läser in lärarexamen. Genom detta beprövade koncept lindrar Teach for Sweden:s programdeltagare lärarbristen från dag ett. Över 400 akademiker har gått, eller går, programmet och tillsammans har de undervisat över 40 300 elever. 80% fortsätter jobba som lärare, rektor eller med skolutvecklingsfrågor efter deras tvååriga insats.

Skolverkets rapport är en viktig väckarklocka för alla som är involverade i det svenska utbildningssystemet. Teach for Sweden är redo att anta utmaningen och fortsätta arbetet med att göra den svenska skolan bättre. Vi välkomnar dialog och samarbete med politiken, huvudmän och andra intressenter som delar vår vision om en jämlik och högkvalitativ utbildning för alla barn i Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>