Teach for Sweden motverkar lärarbristen
Hem UNDERSÖKNING Teach for Sweden motverkar nu lärarbristen

Teach for Sweden motverkar nu lärarbristen

Publicerat av: Redaktionen

Det är fortfarande för få lärare i grundskolan som har rätt utbildning.

Ett problem som massivt bidrar till ojämlikheten i den svenska skolan, menar stiftelsen Teach for Sweden.

Organisationen arbetar för att det ska finnas en utbildad lärare i varje klassrum.

Skolinspektionen släppte nyss en ny rapport som visar att tre av tio lärare i grundskolan inte är behöriga. Dessutom har de inte blivit fler de senaste åtta åren: Sedan 2014 har det varit ungefär 70 procent av lärarna i grundskolan som har rätt utbildning och är behöriga.

– Vi har fortfarande en lång väg framför oss, men jag är övertygad om att en skola där alla barn når målen finns inom räckhåll. Vi måste nu motverka lärarbristen och ojämlikheten så att skolan kan vara den plattform som gör att varje barn kan bli sitt bästa jag – oavsett externa omständigheter. Det är läraren i klassrummet som verkligen gör skillnad för barnen, menar Ida Karlberg Gidlund, verksamhetschef på Teach for Sweden.

Teach for Sweden motverkar lärarbristen– Det är viktigt att det finns olika vägar in i läraryrket, som till exempel TFS. Det gör oss glada att se att det finns så många motiverade personer som vill göra skillnad och byta till läraryrket när de får möjligheten.

I år har över 520 personer sökt Teach for Swedens ledarskapsprogram, som möjliggör för akademiker att byta till läraryrket. Programdeltagarna läser under två år in en lärarexamen samtidigt som de arbetar på en högstadieskola som ligger under riksgenomsnittet när det gäller måluppfyllelse.

Alla som har sökt programmet går igenom en noggrann urvalsprocess. Det är viktigt för organisationen att hitta rätt personer till klassrummen. Ungefär 10% av alla sökande kommer erbjudas en plats i programmet. De kommer börja arbeta på högstadieskolor runt om i Sverige till höstterminen.

Lärarbristen är större i grundskolan (71% behöriga lärare) jämfört med gymnasiet (83% behöriga lärare) och behörigheten är generellt högre bland lärare som undervisar i de lägre årskurserna på grundskolan.

TFS bidrar framför allt med lärare som undervisar i teknikämnet som har den lägsta genomsnittliga andelen lärare med behörighet. 2021 kom drygt var fjärde examinerad tekniklärare i årskurs 7–9 via Teach for Sweden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>