En miljon utlånade e-böcker från Stockholms stadsbibliotek

Stockholms stadsbibliotek firar i veckan att de lånat ut en miljon e-böcker från sina arkiv. De började låna ut e-böcker redan 2001 började, och efter spänd väntan blev den miljonte utlånade e-boken blev ”En ö i havet” av den prisbelönte författaren Annika Thor.

Sedan starten av e-boksutlån år 2001 har frekvensen av utlåningarna ökat kraftigt. 2002 stod e-böckerna för mindre än en procent av de totala lånen hos Stockholms stadsbibliotek, en siffra som i dag har stigit till åtta procent.

– Att Stockholmarna lånat e-böcker så många som en miljon gånger är häftigt och kul. Att det dessutom är just ”En ö i havet” som är den miljonte boken är roligt av flera anledningar; barn och ungas engagemang och intresse för läsning är livsviktigt – oavsett format – och bokens tema är högaktuellt. Inte minst med tanke på vårt projekt Litteratur X där vi lyfter fram skönlitteratur och ställer frågor kring rasism och rasistiska stereotyper nu och då, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie.lnmngkxjeqmsbsdgqr1d

”En ö i havet” har lånats 29 gånger som e-bok hittills i år från Stockholms stadsbibliotek, vilket ger plats 483 på topplistan av mest utlånade e-böcker.

– Det är roligt att utlåningen av e-böcker ökar, det visar att våra bibliotek följer med i utvecklingen och kan anpassa sin verksamhet på ett bra sätt. Vi leder utvecklingen när det gäller utlåningen av e-böcker i Sverige. Det är naturligtvis viktigt, eftersom det innebär att fler kan få tillgång till bra litteratur, säger Roger Mogert (S), kulturborgarråd.

Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR.

Post Comment