En miljon utlånade e-böcker från Stockholms stadsbibliotek
Hem EFTER PLUGGET En miljon utlånade e-böcker från Stockholms stadsbibliotek

En miljon utlånade e-böcker från Stockholms stadsbibliotek

Publicerat av: Redaktionen

Stockholms stadsbibliotek firar i veckan att de lånat ut en miljon e-böcker från sina arkiv. De började låna ut e-böcker redan 2001 började, och efter spänd väntan blev den miljonte utlånade e-boken blev ”En ö i havet” av den prisbelönte författaren Annika Thor.

Sedan starten av e-boksutlån år 2001 har frekvensen av utlåningarna ökat kraftigt. 2002 stod e-böckerna för mindre än en procent av de totala lånen hos Stockholms stadsbibliotek, en siffra som i dag har stigit till åtta procent.

– Att Stockholmarna lånat e-böcker så många som en miljon gånger är häftigt och kul. Att det dessutom är just ”En ö i havet” som är den miljonte boken är roligt av flera anledningar; barn och ungas engagemang och intresse för läsning är livsviktigt – oavsett format – och bokens tema är högaktuellt. Inte minst med tanke på vårt projekt Litteratur X där vi lyfter fram skönlitteratur och ställer frågor kring rasism och rasistiska stereotyper nu och då, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie.En miljon utlånade e-böcker från Stockholms stadsbibliotek

”En ö i havet” har lånats 29 gånger som e-bok hittills i år från Stockholms stadsbibliotek, vilket ger plats 483 på topplistan av mest utlånade e-böcker.

– Det är roligt att utlåningen av e-böcker ökar, det visar att våra bibliotek följer med i utvecklingen och kan anpassa sin verksamhet på ett bra sätt. Vi leder utvecklingen när det gäller utlåningen av e-böcker i Sverige. Det är naturligtvis viktigt, eftersom det innebär att fler kan få tillgång till bra litteratur, säger Roger Mogert (S), kulturborgarråd.

Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>