Digital konferens för föräldrar med hemmasittande barn
Hem PEDAGOGSNACK Eslövs kommun: Digital konferens för föräldrar med hemmasittande barn

Eslövs kommun: Digital konferens för föräldrar med hemmasittande barn

Publicerat av: Redaktionen

På torsdag den 7 april arrangerar Eslövs kommun den digitala konferensen ”Föräldrar i motvind – konferens om stöd när samhället sviker”.

Konferensen vänder sig främst till föräldrar vars barn är ”hemmasittare” och alltså varken går till skolan eller har arbete eller annan sysselsättning.

Även de som jobbar med frågorna i kommunerna är speciellt inbjudna.

Alla som vill kan ta del av konferensen digitalt via Zoom på den här länken

Den digitala konferensen har fokus på föräldraskap och hur ungdomarnas situation påverkar hela familjen om man inte får stöd.

– Vi vill belysa utmaningen i att hitta och samordna hjälpen med alla kontakter och instanser för att föräldrar ska kunna hjälpa och stötta sina ungdomar, säger Annie Niubó, projektledare för Ung kompetens i Eslövs kommun.

Framgångsrikt arbete

Projektet Ung kompetens är en unik satsning i för barn och unga vuxna i behov av stöd på väg mot arbete eller studier. Projektet har pågått sedan 2020 med stöd av Europeiska Socialfonden.

Ung kompetens vänder sig till unga som står långt från både utbildning och jobb och har blivit en succé. Projektet har arbetat aktivt med runt 80 ungdomar. Ungefär 70 procent av dem har gått vidare i sysselsättning, antingen till jobb eller utbildning.

Annorlunda metoder

Metoderna är lite annorlunda än vad som är vanligt. Ungdomarna har bland annat fått testa aktiviteter som inte nödvändigtvis har med arbete eller studier att göra.

Digital konferens för föräldrar med hemmasittande barn– Många av dem vi hjälpt har varit hemmasittare under flera år eller har neuropsykiatriska funktionsvariationer och vi har behövt visa att det inte är kört. Vi har haft en väldigt flexibel budget där vi exempelvis kunnat betala för truckkort och annat som krävts för att rusta ungdomarna till att ta ett nästa steg framåt, säger Annie Niubó.

Inte bara ungdomarna har fått hjälp och stöd, utan även deras familjer.

– Många föräldrar sliter och känner sig många gånger svikna av samhället, säger Annie Niubó.

Program och preliminära tider för den digitala konferensen den 7 april

  • 9.00 Välkomna! Projektledare Annie Niubó och Edward Jensinger, avdelningschef Barn och Utbildning
  • 9.05 Vi sliter vårt hår! Föräldrarnas kamp för ungdomarnas framtid. Föräldrar till deltagare i Ung kompetens och projektmedarbetare
  • 9.45 Paus.
  • 10.00 Hemmasittare – om tiden innan Ung kompetens och nya former av stöd. ELOF-pedagog, familjeenheten och projektledare
  • 10.30 Paus.
  • 10.45 Unga som varken studerar eller arbetar – hur fungerar insatser och varför? Preliminära fynd från en djupdykning i den internationella litteraturen och den svenska kontexten. Frida Jonsson, forskare vid Institutet för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet
  • 11.15 Långsiktig social hållbarhet – Ung kompetens efter år 2022. Skolgång och ungdomar som hög prioritet. Claus Göran Wodlin (M), Eva Bengtsson (S), Gym-nasie- och vuxenutbildningsnämnden och Edward Jensinger, avdelningschef Barn och Utbildning
  • 11.30 Konferensen avslutas.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>