Tekniska museet flyttar nu in i Tensta
Hem EFTER PLUGGET Tekniska museet flyttar nu in i Tensta

Tekniska museet flyttar nu in i Tensta

Publicerat av: Redaktionen

Efter 100 år i innerstaden planerar Tekniska att öppna filial i Tensta.

Med fokus på kreativitet och lustfyllt lärande kring teknik och naturvetenskap vill museet skapa en plats som inspirerar en bredare grupp till en framtid inom teknik och innovation.

Idag lämnas en ansökan till Stockholms Stad om stöd för etableringen.

Tekniska museet har i över sex år haft en turnerande verksamhet med fokus på Stockholms ytterförorter, och blir nu det första nationalmuseet med ambitionen att också bygga upp en långsiktig verksamhet.

– För att skapa en hållbar framtid och ett demokratiskt samhälle för alla behövs en större mångfald på teknikutbildningar och i teknikyrken. Vi vill bygga en plats med meningsfulla aktiviteter både under och efter skoltid som stärker barn och ungdomars tekniska och kreativa självförtroende och inspirerar till att utforska och lära sig mer, säger Peter Skogh, museidirektör, Tekniska museet.

Tillsammans med Stockholms Stad lägger nu Tekniska museet ett förslag på etableringen för beredning i nämnden, med förhoppningen att kunna ha en verksamhet på plats i Tensta under 2025.Det är oerhört glädjande att Tekniska museet planerar att öppna en filial i Tensta. Järva ska vara en plats för utbildning, nyfikenhet och glädje. En viktig del av detta är museets etablering.

– Järva ska vara en plats för utbildning, nyfikenhet och glädje. Därför är det oerhört glädjande att Tekniska museet planerar att öppna en filial i Tensta. Min uppgift som finansborgarråd är att se till att hela staden fokuserar på Järva och jag är stolt över att kunna presentera denna satsning idag. Järva ska vara en plats man reser till, inte från, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Barn och unga ska ha samma möjligheter att upptäcka, testa på och utveckla sitt eget skapande oavsett var de kommer ifrån eller under vilka förhållanden de växer upp Därför är jag jätteglad över att vi kan hjälpa Tekniska museet att öppna en filial i Tensta, och på så sätt se till att kulturen och vetenskapen kommer närmare alla barn och unga i Järva. Det är framförallt viktigt i ekonomiskt tuffa tider att vi satsar på kultur och aktiviteter för barn, säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

Tekniska museet flyttar nu in i Tensta– Här i Järva finns en enorm kunskapstörst hos våra barn och unga och jag är säker på att många av morgondagens ingenjörer, forskare och uppfinnare finns just här. Det är därför med stolthet som vi är med och stöttar Tekniska museets öppnande i Tensta. Jag ser mycket fram emot det fina samarbete som vi i stadsdelen kommer att ha tillsammans med Tekniska museet, särskilt när det gäller att koppla samman museet med våra skolor och fritidsverksamheter, säger Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

För att göra teknik och innovation mer tillgängligt arbetar Tekniska med att placera teknik i en bredare kontext, genom att kombinera STEM-ämnen med konstnärliga och kulturella uttryck enligt STEAM – Science, Technology, Engineering, Art och Math. I Tensta hoppas Tekniska också att etablera samarbeten med lokala organisationer, skolor, näringsliv och kulturinstitutioner.

Ända sedan starten 1924 har Tekniska haft siktet inställt på framtiden. I 100 år har museet visat hur nyfikenhet, kreativitet och samarbete över gränser kan lösa även till synes omöjliga utmaningar. Tekniska vill skapa platser där barn och vuxna engageras i att bygga det samhälle och den värld vi vill leva i. Målet är att ge perspektiv på en komplex värld och göra den mer begriplig, med visionen om innovationslust för en hållbar framtid.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>