Högskolan Väst: distansläge, fler tog examen och högt söktryck
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Högskolan Väst: distansläge, fler tog examen och högt söktryck

Högskolan Väst: distansläge, fler tog examen och högt söktryck

Publicerat av: Redaktionen

När Högskolan Väst summerar 2021 syns några tydliga resultat.

 Den starka utvecklingen av nya digitala klassrum och undervisningsmetoder, en stor ökning av antalet studenter som tar ut sin examen och således fullföljer sin utbildning och att högskolans utbildningar lockar många sökande och har landets högsta söktryck bland lärosäten med bred utbildningsprofil.

Detta framkommer i Högskolan Västs årsredovisning för 2021 som nyligen skickades till regeringen.

Förste AIL-doktorn
Profilen för Högskolan Väst är Arbetsintegrerat lärande, AIL, som bygger på idén att gifta ihop praktisk och teoretisk kunskap. Högskolan Väst har sedan 2002 haft regeringens uppdrag att utveckla AIL. Det har bland annat resulterat i att högskolan som första lärosäte i världen erbjuder en forskarutbildning i ämnet AIL. En milstolpe under året var att den förste doktorn i AIL disputerade på högskolan. Och således också den förste i världen. Över 45 forskarstuderande är just nu inskrivna i forskarutbildningen i Arbetsintegrerat lärande.

Nya strategiska partners
En förutsättning för AIL är att bygga en stark samverkan med omvärlden. Detta gäller både utbildning och forskning. Högskolan Väst har ett rikt nät av samverkanspartners i samhället och under året formades strategiska partnerskap med några av dem.

– Jag är stolt över den breda samverkan vi har och att vi genom effektiva samverkansplattformar tillsammans med studenter och partners systematiskt skapar kunskap och gör den tillgänglig för fler – för att utveckla människorna, för att skapa impact för en mer hållbar värld. Under året tillkom glädjande nog även en avsiktsförklaring med det nya Campus Dalsland, säger rektor Martin Hellström.

Forskningsanslag, söktryck och livslångt lärande
Rektor Martin Hellström lyfter några siffror i sitt förord i Årsredovisningen:
”0,4% är siffran som anger vår andel av Sveriges statliga forskningsanslag; genom samverkan och lyckosamma ansökningar om externa medel lyckas vi växla upp det statliga forskningsanslaget till mer än det dubbla; en annan siffra är 817 som är antalet helårsstudenter i uppdragsutbildning som är närmast en fördubbling jämfört med 2020 och ett bevis på vår viktiga insats i det livslånga lärandet; ytterligare en siffra är (lite över) 1,6 och står för antalet förstahandssökande studenter till våra utbildningar och det är för andra året i rad högst söktryck i landet bland breddlärosäten.”

Högskolan Väst: distansläge, fler tog examen och högt söktryck– Vi är stolta över dessa siffror men även bekymrade för studenternas, regionens och Sveriges utveckling eftersom det exceptionellt höga söktrycket är inte bara ett tecken på att vi erbjuder attraktiva och efterfrågade utbildningar utan även att vi inte kan ta emot alla de studenter som vill utbilda och fortbilda sig och utvecklas med oss. Detta har negativa effekter för människorna, näringsliv och samhälle, säger Martin Hellström.

Han är också imponerad över utvecklingen av forskningen:

– Med tanke på den ringa andelen forskningsanslag vi tilldelas är det minst sagt imponerande vad Högskolan Väst har åstadkommit inom forskningen där vi är världsledande inom några områden kopplade till produktionsteknik. Forskningen är mycket viktig för att kunna erbjuda högkvalitativa utbildningar. Sett till en femårsperiod har högskolan nära nog fördubblat forskningsverksamheten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>