Tillsammans tar vi nu ansvar för en trygg skolstart
Hem KOMMUNER Tillsammans kan vi få en trygg och positiv skolstart

Tillsammans kan vi få en trygg och positiv skolstart

Publicerat av: Redaktionen

Nästa vecka är det skolstart för Gymnasium Skövde.

Efter ett långt och välförtjänt sommarlov hälsas eleverna varmt välkomna med ett uppstartsprogram som ska göra skolstarten så bra som möjligt för alla.

– Skövde har under många år bedrivit ett aktivt arbete på övergripande kommunnivå för att säkerställa att vi gör vad vi kan för att alla elever ska få en trygg och positiv skolstart, säger Annica Henrysson, gymnasiechef i Skövde kommun. Vi tar det här på största allvar och gör allt vi kan, men vi behöver också hjälp av andra vuxna som tar ansvar för att prata med ungdomarna om hur man beter sig och vad som förväntas av dem när de kommer tillbaka efter sommarlovet.

En gemensam ansträngning
Inför skolstarten 2021 startades ett kommungemensamt arbete för att motverka de problem med bland annat kränkningar och skadegörelse som uppstått kring tidigare skolstarter. De senaste åren har skolstarten gått lugnare till, men det krävs fortfarande ett omfattande arbete inför varje skolstart för att hålla i trenden.

Tillsammans tar vi nu ansvar för en trygg skolstart– Det här är ett långsiktigt och gemensamt arbete där vi inom skolan arbetar tätt med våra kollegor på andra sektorer, med Polisen och med andra aktörer för att förebygga sådant som vi sett äga rum tidigare år, säger Annica Henrysson. Det är tillsammans som vi bryter en gammal skadlig kultur och skapar en ny där alla kan känna sig välkomna och trygga när de kommer till oss. Vi har aldrig och kommer aldrig att acceptera något annat än ett respektfullt bemötande och gott kamratskap.

Utöver det förebyggande arbete som har genomförts inom skolan under hela det föregående läsåret har även säkerhet och trygghet setts över ur ett rent praktiskt perspektiv. Både Västerhöjd och Kavelbro har utrustats med ett inpasseringssystem som gör att det inte längre går att komma in i skolan utan att vara behörig. Västerhöjd kommer även under de aktuella skolstartsdagarna att vara ett tillfälligt så kallat LOV 3-område. I Lag (1980:578) om ordningsvakter (LOV) ges möjlighet att förordna ordningsvakter inom ett begränsat område på bestämda tider.

– Vi har valt att vidta den åtgärden för att ha förutsättningar för att kunna agera om något skulle inträffa, säger Niclas Muhrblom, säkerhetschef i Skövde kommun. Det är viktigt att vi som kommun kan agera om det skulle pågå skadegörelse eller kränkningar inom skolans område. Med det här tillståndet kan vi göra det i större utsträckning än vanligt. Vi har även planer och rutiner på plats för att kunna åtgärda klotter och skadegörelse skyndsamt om det skulle krävas. Om något sker utanför skolans område är det Polisen som har ansvaret och vi har en god samverkan med dem inför skolstarten.

Skolstarten på Gymnasium Skövde pågår under måndag till onsdag vecka 34, det vill säga 21-23 augusti.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>