De senaste åren har intresset för digitala kurser ökat i Sverige
Hem TEKNIK De senaste åren har intresset för digitala kurser ökat i Sverige

De senaste åren har intresset för digitala kurser ökat i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

De senaste åren har intresset för digitala kurser ökat i Sverige, mycket beroende på den pandemin som exploderade världen över i början av 2020.

De flesta kurser och utbildningar övergick till distansutbildningar och digitala kurser blev det nya sättet att ta till sig kunskap och information på.

Nu när lägesbilden i världen ser bättre ut ökar ändå intresset för digitala kurser i Sverige. En del kurser och utbildningar kommer dock alltid att kräva fysisk närvaro men många utbildningar som man kanske hade trott kräver fysisk närvaro kan genomföras med digitala kurser. Digitala kurser erbjuds även inom praktiska utbildningar och man kan till exempel gå en massageutbildning på distans.

Vad innebär digitala kurser och hur fungerar det?

Digitala kurser är kurser och utbildningar som genomförs genom digitala verktyg och inte kräver en fysisk närvaro. Det betyder att man kan läsa en kurs i Umeå men befinna sig i Malmö, det enda som brukar krävas är en säker internetsanslutning och en dator. En digital kurs är därför tillgänglig för betydligt fler än en kurs som kräver fysisk närvaro.

De senaste åren har intresset för digitala kurser ökat i Sverige

E-kurser växer

När man deltar i en digital kurs betyder det ibland att man har föreläsningar live som är digitala och som det är krav på att man deltar i.

Andra gånger har man möjlighet att se inspelade föreläsningar efter de har genomförts, man kan alltså se föreläsningarna när det passar bäst för en själv.

Inlämningar och prov kan också göras digitalt men på lite olika sätt.

Ibland krävs det att man sitter som i ett klassrum och skriver fast via en dator och ibland kan man sitta helt själv utan att vara uppkopplad och lämna in uppgiften eller provet via en plattform när man är klar.

Varför är det så populärt med digitala kurser?

Digitala kurser erbjuder många fler att delta än bara de som bor nära det lärosäte där kursen finns. Det betyder att det finns fler kurser att söka än bara de som ligger geografiskt nära där man bor. Det är många gånger också lättare att kombinera digitala kurser med arbete, på en del digitala kurser finns det inga fasta tider man behöver närvara på utan det bygger på inlämningsuppgifter och inspelade föreläsningar som kan ses när det passar.

Digitala kurser är också tidssparande. Man slipper att pendla in till skolan där utbildningen finns och istället kan man koppla upp sig hemifrån och det kräver ingen vidare planering eller förberedning. För många är det också en fördel att man inte sitter i ett klassrum med störande ljud och andra människor runt omkring sig. Det är många gånger lättare att fokusera när man sitter själv.

När man inte pendlar till en skola så slipper man också pendlingskostnader som kan vara ganska hög speciellt om man är student på heltid.

När man tittar på digitala kurser som sker i utbildningssyfte och annat ute på företag så är det ett väldigt kostnadseffektivt sätt att få ut information till alla. Man kanske befinner sig i olika delar av Sverige eller i världen för den delen och det kan både vara svårt och dyrt att få till de träffar som behövs. Då är digitala kurser ett utmärkt sätt att träffas och utbilda på.

Vad kräver en digital kurs av studenten?

När man väljer en digital kurs är det viktigt att man har tillgång till de digitala hjälpmedlen som kursen kräver. Det är också viktigt att man är fokuserad och planerad, speciellt om kursen innehåller mycket självstudier. Att ha en säker internetanslutning samt en plats man kan sitta ostört på är också viktigt.

Det är också viktigt att förstå att en digital kurs kräver lika mycket av studenten som en fysisk kurs gör, den enda skillnaden är egentligen att kursen sker digitalt. Man behöver alltså avsätta lika mycket tid för studier som man hade gjort om det var en kurs som skedde i ett klassrum.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>