Trots pandemin finns det branscher som fortfarande har stora rekryteringsbehov.
Därför startar Yrkeshögskolan i Kungsbacka utbildningarna Bygg- och anläggningsprojektör CAD/BIM och CAD-konstruktör produktutveckling Mekanik/Plast hösten 2021.
– Det känns jättebra att kunna starta dessa utbildningar till hösten då många just nu behöver kompetensutveckla sig eller helt byta yrkesbana. Våra utbildningar varvar teori och praktik och mer än en tredjedel av utbildningstiden är ute i arbetslivet. Då fördjupar och utvecklar de studerande sina kunskaper samtidigt som de skapar kontakter och lär känna branschen, säger Carina Bergsman rektor på Yrkeshögskolan i Kungsbacka.
Branscher med stora rekryteringsbehov
Utbildningarna som just nu är sökbara utbildar till yrken inom branscher med stora rekryteringsbehov. Bygg- och anläggningsprojektör CAD/BIM handlar om att lära sig att utföra bygg- och anläggningstekniska konstruktioner i 3D-program. Med hjälp av byggnadsinformationsmodellering går det att skapa digitala modeller av en byggnad och infrastruktur, som innehåller all relevant information i ett bygg- eller anläggningsprojekt.
CAD-konstruktör produktutveckling Mekanik/Plast handlar om att få kunskaper inom produktutveckling i en 3-dimensionell datormiljö. En CAD-konstruktör har en mycket viktig roll i produktutvecklingsfasen på teknikkonsultföretag inom verkstads- och fordonsindustrin. Utbildningen kan även leda till andra yrkestitlar så som Mechanical designer, Maskinkonstruktör Produktutvecklare, Konstruktör mekanik eller Projektledare inom teknik- och tillverkningsområdet.
Stora möjligheten att få jobb
Yrkeshögskolan Kungsbacka har en mycket hög andel av sina studerande i arbete efter examen. De utbildningar som Yrkeshögskolan erbjuder är formade utifrån arbetslivets efterfrågan och behov.
– Målet är att alla som slutför sin utbildning ska få en anställning. Något vi lyckats mycket väl med inte minst tack vare det nära samarbetet med arbetslivet. Våra utbildningar leder till en specifik yrkesroll vilket gör att våra studerande ofta snabbt kan komma ut i arbete, berättar Carina Bergsman rektor på Yrkeshögskolan i Kungsbacka.
Succesiv avveckling
Nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad har beslutat att när dessa två utbildningar är slutförda kommer Yrkeshögskolan i Kungsbacka sluta att drivas i Kungsbacka kommuns regi. Förhoppningen är att någon annan kommunal eller privat Yrkeshögskoleanordnare kommer att ta över. Men avvecklingen kommer ske succesivt så att alla elever kommer kunna gå klart sina utbildningar även de som startar hösten 2021.