Fribeloppstipsen som räddar ditt studiemedel
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Fribeloppstipsen som räddar ditt studiemedel

Fribeloppstipsen som räddar ditt studiemedel

Publicerat av: Redaktionen

De flesta som studerar har koll på fribeloppet och är medvetna om att man endast får tjäna upp till en viss gräns för att studiemedlet inte ska påverkas.

Det kanske färre har koll på är att fribeloppet också påverkas av kapitalinkomster dit en även vinsten från en försäljning av lägenhet eller en fastighet räknas in.

Om du sålt en bostad med vinst, tas det upp som en kapitalinkomst i din inkomstdeklaration. Kapitalinkomster som i sig eller i kombination med inkomst av tjänst överstiger fribeloppet kommer påverka din rätt till studiestöd. Eftersom du inte får ha högre inkomster under ett kalenderhalvår än upp till fribeloppet utan att studiestödet påverkas kan en försäljning slå hårt mot dig som student.

Men det finns 3 knep som kan vara bra att känna till.

1. Eftersom fribeloppet tillfälligt är borttaget på grund av coronapandemin under hela 2021 kan det vara ett bra läge för den som funderar på att sälja sin bostad att göra det innan årsskiftet då fribeloppet troligtvis återinförs. Detta eftersom inkomster, även kapitalinkomster, som du har under det här året inte kommer påverka dina studiemedel.

2. Vinsten från en bostadsförsäljning ska fördelas med hälften på varje kalenderhalvår. Men det går att göra en annan fördelning så att vinsten endast fördelas till det kalenderhalvår då kontraktet skrevs på med köparen. Att sälja bostaden under det halvår som föregår studiestart kan därför vara ett viktigt knep att känna till.

Fribeloppstipsen som räddar ditt studiemedel3. Väljer du att genast köpa en ny bostad kan du i många fall söka uppskov. Uppfyller du kraven för uppskov kan vinster upp till 3 miljoner kronor skjutas fram till beskattning och därmed kommer denna vinstsumma inte dyka upp i din deklaration fram till dess att du väljer att återföra uppskovsbeloppet. Att söka uppskov innebär inga extra kostnader, eftersom uppskovsräntan slopades från och med årsskiftet 2021.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>