Universitets- och högskolerådet (UHR) har under 2024 beviljat förskolor, skolor, yrkes- och vuxenutbildningar i Sverige 431 miljoner kronor för utbyten och samarbeten i Europa.
Dessutom får landets universitet och högskolor drygt 416,5 miljoner kronor – pengar som ska gå till internationella studentutbyten och kompetensutveckling för personal.
– Budgeten inom Erasmus+ har vuxit kraftigt under senare år och kommer fortsätta växa. Det är glädjande att se att det är så stort intresse för att söka medel för internationella samarbeten inom utbildningssektorn bland skolor, lärosäten och andra utbildningsanordnare, säger Eino Örnfeldt, generaldirektör, UHR.
Pengarna har beviljats inom Erasmus+, EU:s program för europeiskt samarbete inom bland annat utbildning. Genom de ökade medlen inom Erasmus+ får allt fler svenskar möjlighet att studera, göra praktik eller kompetensutveckla sig utomlands.
I år firar Sverige 30 år som EU-medlem. Under dessa år har Erasmus+ och dess föregångare gett svenska studenter, elever och personal inom utbildningssektorn möjlighet att göra utbyten och kompetensutveckla sig i andra länder. De medel UHR fördelar i år beräknas kunna ge ca 30 000 elever, studenter och personal denna möjlighet förutsatt att medlen används som avsett.
Några organisationer som får bidrag
- Campus Nynäshamn får 1 026 111 kr för att kunna genomföra elevers yrkespraktik utomlands (LIA) och bjuda in experter för att höja kvaliteten i utbildningsprogrammen.
- Grubbeskolan i Umeå har fått har fått 319 424 kr bland annat för utveckling av digitalisering och digitala förhållningssätt i samarbete med andra skolor i Europa via utbyten och jobbskuggning.
- Linköpings universitet har fått 4 600 000 kr till ett tvärvetenskapligt program för att främja hållbarhet inom digitala teknologier
Erasmus+ är EU:s program för europeiskt samarbete inom utbildning, ungdom och idrott. Universitets- och högskolerådet är, tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, ansvariga för Erasmus+ i Sverige.
Programmet ska bidra till att möta de utmaningar som Europa står inför; den gröna omställningen, fortsatt digital utveckling och främjande av ungas deltagande i det demokratiska livet. Ett särskilt prioriterat område inom Erasmus+ är inkludering, det vill säga att alla ska kunna delta oavsett förutsättningar.
Regionala versioner av pressmeddelandet finns i pressrummet på uhr.se
UHR erbjuder stöd och tjänster inom kompetensförsörjning och det livslånga lärandet
både för individen och för samhället.