Uppväxtvillkor i fokus på barn- och ungdomsvetenskaplig konferens
Hem PEDAGOGSNACK Uppväxtvillkor i fokus på barn- och ungdomsvetenskaplig konferens

Uppväxtvillkor i fokus på barn- och ungdomsvetenskaplig konferens

Publicerat av: Redaktionen

Hur är det att växa upp på flykt genom Europa?

Hur förhåller sig unga människor idag till framtiden – och hur kan vuxenvärlden bättre ta tillvara barns och ungas engagemang, resurser och kompetenser?

Det var några av frågorna på agendan när den barn- och ungdomsvetenskapliga forskningsmiljön på Högskolan Väst arrangerade konferens på temat Att växa upp i utmanande tider.

Årets konferens den 10-11 november hölls digitalt och inkluderade presentatörer och deltagare från bland annat skola och socialtjänst, ideella organisationer och universitet och högskolor från runtom i Sverige, liksom ett internationellt spår med forskare från Finland, Nederländerna, Spanien, Turkiet och Danmark.

En av konferensens huvudtalare, Adnan Abdul Ghani, är migrationsexpert hos Rädda Barnen och medlem i EU-kommissionens expertgrupp om migration, asyl och integration. Adnan gav en överblick över läget för barn på flykt idag: i Sverige och i Europa, med fokus på både kriget i Ukraina och situationen vid EU:s yttre gränser.

Uppväxtvillkor i fokus på barn- och ungdomsvetenskaplig konferens

Sabina Kapetanovic

– Globalt är 42 procent av alla flyktingar barn. Det betyder att 37 miljoner barn lever på flykt idag runt om i världen, berättade Adnan. Ser vi till kriget i Ukraina är de senaste sifforna från första november att över 1 000 barn dödats eller skadats under krigets åtta månader, och att över 3 miljoner barn från Ukraina är på flykt. De barnen har ett stort behov av känslomässigt och psykologiskt stöd efter de trauman som krigets våld och separation från nära och kära innebär.

Stort behov av stöd
Adnan Abdul Ghani uppmanade till mer samarbete mellan akademin och ideella organisationer, inte minst för att det behövs forskning både om de farliga flyktvägarna till Europa och om deras långsiktiga konsekvenser på flyktingbarns psykiska hälsa och livsvillkor. Hur kan vi bäst möta deras behov av stöd?

Hur olika stöd och insatser kan utformas för att ge barn och unga bästa möjliga förutsättningar att använda sina egna resurser var ett återkommande tema under konferensen. Sabina Kapetanovic, docent i psykologi på Högskolan Väst, talade om att främja ungas positiva utveckling. Att förflytta fokus från prevention, att ta bort till riskfaktorer, till promotion¸ att identifiera skydds- och framgångsfaktorer, kan öka möjligheterna för fler barn och unga att uppnå sin fulla potential.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>