5 1
Hem EFTER PLUGGET Sex av tio vuxna vet inte hur man utför HLR på barn

Sex av tio vuxna vet inte hur man utför HLR på barn

Publicerat av: Redaktionen

Trygg-Hansa lanserar barntatueringar i nytt utbildningsinitiativ

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan i Sverige bland barn i åldern 1-6 år och att hjärt- och lungräddning, HLR, påbörjas direkt vid ett drunkningstillbud kan vara skillnaden mellan liv och död.

Trots det är sex av tio vuxna svenskar osäkra på, eller vet inte, hur man korrekt utför HLR på barn. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa, som i dag lanserar initiativet Märk för livet.

Badsäsongen är här och de svenska stränderna fylls av ”hemestrande” barnfamiljer. Med sommar och sol kommer också drunkningssäsongen och enligt en ny studie* från Karolinska institutet är antalet drunkningstillbud varje år är ungefär fyra gånger fler än vad statistiken tidigare har visat. Studien visar att cirka 400 personer är med om drunkning varje år, varav ungefär hälften omkommer.

3 1Vid ett drunkningstillbud med barn är det livsavgörande att det finns vuxna i närheten som direkt kan påbörja HLR, helst redan i vattnet. Trots det har majoriteten (53 procent) av alla vuxna svenskar (18-79 år) aldrig gått en utbildning i HLR på barn. Det visar en ny undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa. Sex av tio (61 procent) svenskar är också osäkra på, eller vet inte, hur man korrekt utför HLR på barn, samtidigt som färre än var tionde (7 procent) uppger att de är helt säkra på hur man korrekt utför HLR på barn.

– Att rädda livet på ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen. För att göra alla vuxna uppmärksamma på vikten av att ha rätt kunskaper i HLR lanserar vi nu initiativet Märk för livet. Att utföra HLR kräver praktisk kunskap och regelbunden övning, teoretiska kunskaper är långt ifrån tillräckligt för att veta hur man ska agera och ingripa om det värsta inträffar vid en badplats i sommar, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Tatueringar för barn sprider kunskap om HLR

Trygg-Hansa lanserar nu initiativet Märk för livet för att få fler vuxna svenskar att gå en utbildning i HLR på barn. För att skapa uppmärksamhet och sprida kunskap i frågan har försäkringsbolaget tagit fram tatueringar för barn som delas ut runt om i Sverige i sommar. Tatueringarna illustrerar fyra livsviktiga steg i HLR på barn vid vatten: rädda, blås in, gör bröstkompressioner och larma.

Vid livbojar på tio populära badplatser runt om i Sverige har Trygg-Hansa satt upp lådor med tatueringar och information om de fyra livsavgörande stegen vid HLR på barn vid vatten till besökande barnfamiljer. Dessutom kommer Svenska Livräddningssällskapet, SLS, som varje sommar anordnar sommarsimskola för drygt 30 000 barn runt om i Sverige, att erbjuda alla simlärare att dela ut tatueringarna till sina simskoleelever

Livräddningskunskap är en färskvara

5 1Mindre än hälften (45 procent) av de vuxna svenskarna har någon gång gått en utbildning i HLR på barn. Av dessa uppger närmare fyra av tio (39 procent) att det var mer än fem år sedan de senast gick en utbildning.

– Det är viktigt att repetera för att hålla kunskapen färsk, helst en gång om året, eftersom de som övar praktiskt har närmare till att agera om något väl händer eftersom kunskapen då satt sig i muskelminnet. Steget till att gå en kurs ska vara lågt och det finns både bra fysiska och digitala utbildningar som du kan gå hemifrån själv eller allra helst tillsammans med släktingar, vänner och kollegor, säger Alexandra Björnsson.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>