Under ett års tid har klagomål från kommuner, huvudmän och andra leverantörer kommit in till styrelsen i Swedish Edtech Industry om ett bolag som inte sköter sig och inte levererar det som de svarar att de ska göra i upphandlingar.
Bolaget har en representant i styrelsen som är vice ordförande.
Ett exempel är Upplands-Bro som inte haft någon närvarohantering under hela hösten tills de tvingades inse att detta aldrig skulle levereras och bröt avtalet.
Swedish Edtech Industry som Vklass var med och grundade och satt med i styrelsen för under de första åren var en förening som startades för att det fanns problem i branschen med inlåsningar av data. Brist på standarder och föreningen kunde bli en naturlig samtalspart mot t.ex. skolverket och SKR.
Föreningen drev också frågor kring förbättrad upphandlingskompetens hos kommuner. För att skapa ett förtroende hos branschen tog vi fram etiska riktlinjer som röstades igenom på senaste årsmötet. De etiska riktlinjerna togs fram av den förra styrelsen där jag Andreas Selling satt med. Sedan klubbades dem av medlemmarna och nuvarande styrelse på senaste årsmötet.
11 kommuner har inkommit med klagomål mot ett bolag som sitter i styrelsen. Klagomålen är att de inte levererar vad de ska. Exakt vad klagomålen innehåller vill styrelsen inte berätta. Inte heller har man berättat för medlemmarna att det är ett bolag som sitter i styrelsen.
Efter att styrelsen haft ett antal möten är kontentan att man i februari bjuder in medlemmar för att göra om riktlinjerna. Man gör hellre om riktlinjerna än tar sitt ansvar och utesluter en medlem som inte följer dem. Uteslutning går att göra enligt föreningens stadgar. Man kan tycka att när så många kommuner klagat och bolaget även sitter i styrelsen för föreningen så borde man agerat.
Vklass vill inte stödja denna typ av verksamhet som lovar stort i fina etiska riktlinjer men när de prövas så visar det sig att det bara är en pappersprodukt att visa upp utåt. Branschföreningen skulle kunna stå för kvalitet och seriositet. Då skulle man också ha mer trovärdighet när man driver frågor om att kommuners upphandlingskompetens brister.