Joanna Bryson pratar kallt krig och AI
Hem FORSKNING Joanna Bryson pratar kallt krig och AI

Joanna Bryson pratar kallt krig och AI

Publicerat av: Redaktionen

Joanna Bryson, professor i etik och teknik vid The Hertie School i Berlin, medverkar som föreläsare på #frAIday – en seminarieserie om AI arrangerad av Umeå universitet.

#frAIday har fått ett ökat internationellt intresse.

– Joanna Bryson ska prata om den påstådda pågående konkurrensen mellan USA och Kina. Pågår det ett kallt krig kring AI? Vi är glada över att ha henne med oss här i Umeå på #frAIday denna vecka, säger Virginia Dignum, AI-professor vid Umeå universitet och vetenskaplig ledare för The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program-Humanities and society, WASP-HS.

Med examen i både samhällsvetenskap och datavetenskap är Joanna Bryson en forskare allmänt känd för sin breda expertis kring artificiell intelligens, dess natur och dess konsekvenser. Joanna Bryson ger regeringar, företag och andra byråer råd globalt, särskilt om AI-policys.

Nu kommer hon att tala på #frAIday som är en seminarieserie arrangerad av Umeå universitet. Ända sedan start har den väckt intresse inte bara från AI-forskare, utan också från andra akademiska discipliner, företag och branscher.

Kallt krig inom AI?

Joanna Bryson pratar kallt krig och AI

Internationellt kända AI-experten Joanna Bryson pratar kallt krig och AI på #frAIday, en seminarieserie arrangerad av Umeå universitet. Foto: Copyright Hertie School / Maurice Weis

Joanna Brysons tal, ”Finns det ett kallt krig kring AI?”, hålls den 8 oktober, och kommer att behandla påståenden om en binär tävling mellan USA och Kina, något som är alltför viktigt för andra stater att ignorera.

– Jag har själv indikerat att jag inte riktigt ser fördelen med ett krig eller tävling för att beskriva AI:s internationella utveckling och jag ser fram emot att få höra professor Brysons analys, säger Virginia Dignum.

AI med olika perspektiv

Joanna Bryson är en mycket välkänd talare med fokus på AI, etik och kollaborativ kognition. Detta är ämnen helt i linje med de frågor som diskuteras på #frAIday.

Några exempel på tidigare talare är Frank van Harmelen, professor i kunskapsrepresentation och resonemang vid avdelningen för datavetenskap vid VU University i Amsterdam, och Salla Franzén, tidigare Chief Data Scientist at SEB, nu Data and Analytics Area Manager på IKEA. Hennes tal om att implementera AI i ett företag var mycket uppskattat.

Den 22 oktober kommer Linda Leopold, Head of Responsible AI & Data at H&M till #frAIday för att tala om hur man skapar en kultur av ansvarsfull AI i ett av de största företagen i världen.

– Alla som är intresserade att lära sig mer om AI är välkomna att delta på #frAIday. Seminarierna och diskussionerna ger oss en god möjlighet att få ett tvärvetenskapligt perspektiv på utvecklingen, utmaningarna och möjligheterna inom AI, säger Virginia Dignum.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>