God kompetens och kunskap är nyckeln till framgång inom de flesta näringsverksamheter.
Inom den svenska maskinuthyrningsbranschen har man länge diskuterat hur man som uthyrningsföretag kan hitta vägar för att förbereda kompetensen och kunnandet inför kommande rekryteringar till branschen eller närliggande branscher.
Diskussioner har pågått i säkert femton år. Arbetet har nu trappats upp till en ny nivå med strävan att förse morgondagens anställningar, på olika positioner inom branschen, med breddad kompetens och ökad förståelse för alla arbetsuppgifter hos företagen.
För att påbörja det fördjupade arbetet med att hitta metoder för att bredda kompetens och kunnande tog Persson Hyrmaskiner det första steget till att undersöka möjligheterna till att skapa ett gymnasieprogram för uthyrningsbranschen.
— Vi fick chansen att undersöka intresset och presentera vår idé för Nösnäsgymnasiet i Stenungsund hösten 2021. Skolans rektor var mycket positiv och visade oss de olika vägarna och skolformerna som finns att välja mellan och vi kunde gå tillbaka till ritbordet och skissa på våra ambitioner till utbildningen, berättar Camilla Rolfsman på Persson Hyrmaskiner.
Persson Hyrmaskiners huvudägare, Joakim Dahlgren, som även är en av branschorganisationens styrelsemedlemmar, tog med frågan till styrelsen – skulle Persson Hyrmaskiners arbete vara av intresse inom hela organisationen? Och skulle fler personer vilja ingå i en arbetsgrupp för att skapa bredd och kvalitét?
— Vi insåg snabbt att grunden i det här arbetet måste utgå från hela branschen och vi började samla in information från Rentalföretagen och branschkollegor för att få en överblick över alla roller och arbetsuppgifter i branschen, säger Joakim.
Rentalföretagen tände på alla cylindrar och ganska omgående tillsattes en arbetsgrupp inom organisationen. Idag ingår följande företag i arbetsgruppen; Borås Maskinhjälp, Ramirent, Inby Rental, Wangeskog och Persson Hyrmaskiner.
Gruppens första fysiska möte hölls den 8 december i Göteborg. Ingången, som redan innan konstaterats, var att det man eftersöker och vill skapa är ett komplett gymnasieprogram. Kortfattat handlar det om ett praktiskt program där man plockar in kurser från ca fem befintliga praktiska program med innehåll för branschen generellt. Det handlar om allt från verkstad till digitalisering, kringtjänster, elektrifiering, businesstänk, miljöaspekter men även branschens sanktionsutbildningar.
Under arbetsgruppens första möte i Göteborg gick man igenom alla olika kurser i de befintliga programmen som man föreslagit att plocka ifrån, vilka sanktionerade branschutbildningar som behöver ingå, osv. Man planerade även för säkerställande av marknadsföring, kvalitet och geografisk spridning.
Tidsmässigt planeras uppstart av gymnasieprogrammet ske till hösten 2024. Marknadsföring och informationsspridning inför lansering påbörjas under våren 2023, fortgår under hösten 2023 och fram till våren 2024, inför gymnasieval. För att sprida ytterligare kunskap och kännedom om branschen kommer man också att vända sig till högstadieskolorna och erbjuda praoplatser inför kommande gymnasieval.
De första orterna man hoppas kunna erbjuda den nya gymnasieutbildningen på är Stenungsund, Örebro, Borås och eventuellt någon ytterligare ort.
— Vi hoppas naturligtvis att utbildningsprogrammet ska väcka intresse hos fler gymnasieskolor runt om i landet. Behovet måste vara utbrett över hela landet och utbildningen bidra till att kompetensen och kunnande ökar inom vår bransch. Det här tror jag bådar mycket gott för framtiden inom branschen, avslutar Joakim.
Camilla understryker att arbetet med utbildningsprogrammet kommer att ligga som ett projekt ”Kompetensförsörjning” inom Rentalföretagens Hållbarhetsutskott. Hållbarhetsutskottet tar sikte på utvalda delar av FN:s 17 globala hållbarhetsmål för 2030, där branschen har möjlighet att påverka och bidra. Vi skapar en utbildning för branschen och närliggande branscher, med bred spännvidd och i ett större perspektiv.