Navet och NetOnNet lanserar nytt samarbete
Hem TEKNIK Navet och NetOnNet i nytt samarbete

Navet och NetOnNet i nytt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

Den 7 november överlämnade NetOnNet 16 nya datorer till Navet Science Center i Borås.

Syftet med gåvan är att möjliggöra för fler barn och unga att lära sig digitala verktyg och programmering.

Gåvan och samarbetet är ett resultat av satsningarna Tekniktrappan och Techarena Borås.

– Tekniktrappan syftar till att stärka teknikföretagens konkurrenskraft genom att säkerställa den långsiktiga kompetensförsörjningen. Detta görs genom att barn, unga, lärare och företag i samtliga Sjuhäradskommuner får ta del av ett omfattande utbud av aktiviteter för att säkerställa att fler inspireras och får fördjupade kunskaper inom teknik, berättar Lisa Belfrage, Verksamhetschef på Navet Science Center.

– NetOnNet har högt engagemang i Techarena Borås, där vi tillsammans med andra företag i regionen, högskola och yrkeshögskola samt Borås stad arbetar för att stärka Borås profil som tech-region med innovativa företag och lokal tech-kompetens. Just att säkerställa att vi har relevant tech-kompetens att tillgå i Borås är för oss på NetOnNet en viktig strategisk fråga, säger Anne-Sofie Johanson, CIO NetOnNet. Hon fortsätter:

Navet och NetOnNet lanserar nytt samarbete

Full fart på programmeringen! Nina Svensson, pedagog på Navet, Anne-Sofie Johanson, CIO på NetOnNet och Peter Krahl Rydberg, projektledare för Tekniktrappan spanar in framtidens tech-talanger i full action på Navet i Borås.

– För att det skall finnas framtida tech-talanger tror jag att det är jätteviktigt att väcka teknikintresset hos barn i unga år, så att det skapas ett intresse för att välja tekniska utbildningar framåt och på sikt arbeta inom Tech. Vi behöver få fler som väljer att vidareutbilda sig inom Tech och alla initiativ som kan väcka detta intresse hos barn och unga är fantastiskt.

-Navet har verkligen hittat ett framgångsrikt koncept som stöttar detta, där man på ett lekfullt sätt får lära sig mer om teknik och programmering, säger Anne-Sofie Johanson.

– För att kunna rusta barn och unga på bästa sätt behöver Navet ligga i framkant och ha rätt utrustning för att genomföra vårt uppdrag. Det handlar både om program för skolklasser men också om att kunna ta emot teknikintresserade ungdomar på sin fritid och erbjuda kul aktiviteter. Utan stöd från de vi är till för så når vi inte hela vägen. Kraften i att göra saker tillsammans är fantastisk, säger Lisa Belfrage, Navet.

– Jag och mina barn är ofta på Navet, och det är verkligen en verksamhet som inspirerar och som älskas av såväl barn som vuxna, säger Anne-Sofie Johanson, NetOnNet.

Teknik- och techföretag i Sjuhärad står inför stora utmaningar att få tag på kompetens. Den snabba utvecklingen inom digitalisering, automatisering och artificiell intelligens innebär dessutom behovet av ny kunskap och nya kompetenser.

Hållbarhet genomsyrar hela Navets verksamhet. Därför är en viktig del i samarbetet att NetOnNet hjälper till att återbruka gamla och uttjänta datorer på ett hållbart sätt. Äldre datorer som fortfarande går att använda kommer Navet att sälja vidare för en liten peng för att ge fler barn och unga möjligheten att använda en dator hemma.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>