Hem Nyheter Professor Mark Smith förstår vad som motiverar elever och sätter upp ett mobilt Mentorspace med föreningen Inicio under Södertälje Science Week

Professor Mark Smith förstår vad som motiverar elever och sätter upp ett mobilt Mentorspace med föreningen Inicio under Södertälje Science Week

Publicerat av: Redaktionen

Det är inte programmering som är i fokus när Mark Smith undervisar på KTH i Kista och man hittar honom sällan i klassrummet.

Däremot finns han nästan dygnet runt i Kista Mentorspace och hjälper elever, företag och organisationer att lösa utmaningar som har att göra med teknik och elektronik.

Professor Mark Smith förstår vad som motiverar elever och sätter upp ett mobilt Mentorspace med föreningen Inicio under Södertälje Science Week

Mark Smith KTH / Inicio berättar om Mentorspaces och vad som motiverar lärande med digital teknik under Södertälje Science Week 2018. Drop in workshops After Work för alla intresserade 16.00-19.00 på Södertälje Science Park. Foto Inicio

Mark Smith menar att en lärare eller professor idag är i första hand är en mentor, en som förstår pedagogik och guidar andra i att utveckla och tillämpa sin kunskap som ofta inhämtas via nätet.

I det Mentorspace som är en resurs på KTHs campus Kista möts studenter inom olika tekniska inriktningar, elever från Konstfack och andra konstnärliga utbildningar, ungdomar från Fryshuset, företag och organisationer som ingår i testbädden Urban ICT Arena samt lärare som vill förstå hur de kan integrera digitalt skapande och entreprenörskap i grundskola och gymnasium.

Studenter på Masterprogrammet ICT Innovation identifierade behovet bland skolungdomar att förstå de förändringar som digitaliseringen innebär, särskilt för val av vidare studier eller yrkesval men även för att känna sig inkluderade i ett ”smart” kunskapssamhälle och påverka sin situation. Studenterna och Mark Smith grundade Inicio för att kunna erbjuda en mötesplats och metod för att hjälpa till.

I programmet som inleder Södertälje Science Week, berättar Mark Smith mer om sin forskning där stärkt självkänsla, personlig utveckling och ett entreprenöriellt förhållningsätt är positiva följder av ungdomars interagerande med teknik under vägledning av mentorer samt i team med personer från olika bakgrunder, kompetens och ålder. Ett mentorspace skulle kunna vara en resurs i varje skola, stadsdel och science park som vill främja delaktighet, innovation och kunskapsutveckling.

Mark Smith, professor KTH ( IT Products) kom till Sverige för drygt 10 år sedan från Silicon Valley:

  • -Diversity is key and economic development must build on learning from diversity, says Mark Smith. There must be applicable skills, broad skills and relevant skills. We should respect that not everyone will learn programming and provide opportunities for everyone to learn how to grow and develop skills that will help realise an interest or passion with a relevance to the community or industry. We will set up a temporary Mentorspace in Södertälje Science Week for people to discover what to do.

Mikaela Illanes är uppvuxen i Södertälje och är en av de Masterstudenter som grundade Inicio.

  • -Det var inte en självklarhet i det område där jag växte upp att studera vidare på KTH. Jag hamnade där tack vare stöd och vägledning från släkt och familj. Min mamma var lärare på Ronnaskolan och när vi ville testa Inicio’s idéer var det naturligt att vi började där. Idag har vi vidareutvecklat flera workshops där vi bygger enkla robotar, nätverk av sensorer och små system för att lagra energi. Nu kan vi även samla in data och analysera hur deltagarna lär sig och under 2018 kommer vi att arbeta mer med utveckling av Learning Analytics.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>